Het gemaal Tricht, op de rand van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, wordt vernieuwd en vergroot. Eind februari is de oude historische bebouwing volledig opgetild en verplaatst. Op 14 september is het gemaal weer teruggezet.

Bekijk hier het filmpje.

Vertrouwd beeld

Om de nieuwbouw te realiseren en het oude gemaal te behouden werd het oude gemaal in zijn geheel verplaatst. Nu alle werkzaamheden onder het oude gemaal zover klaar zijn kon deze weer teruggeplaatst worden. Met een gezonde dosis spanning maar uiteindelijk zonder enige problemen werd het gemaal, wat in de nieuwe situatie niet meer in werking is, weer op zijn plek gezet. Zo is een vertrouwd beeld weer zichtbaar tussen alle nieuwbouw.

Architectuur en techniek uit de jaren 20

De huidige gemalen Tricht en De Neust hebben verouderde en onvoldoende capaciteit om bij wateroverlast en watertekort het water goed te verdelen. Nieuwbouw is dus noodzakelijk. Aangezien het ontwerp van de oude bebouwing, van ongeveer 100 jaar geleden, invloeden heeft van de Amsterdamse school én het een van de eerste door elektriciteit aangedreven gemalen is, is het een Rijksmonument. Het historische gemaal Tricht blijft behouden.

Meer informatie over de nieuwbouw gemaal De Neust: bekijk www.wsrl.nl/deneust.