Soseal - Bescherming van de dijk door de ondergrond ondoorlaatbaar te maken voor water

7 februari 2018 Dijken kunnen bij hoog water bezwijken en instabiel worden, doordat er water onder de dijk doorstroomt. Je zou dat kunnen oplossen met het plaatsen van een damwand of met geotextiel. Ook is het mogelijk om de ondergrond als het ware ‘ vast te lijmen’ tot een massief blok, zodat het water en zand er niet meer onderdoor komt. Deze methode heet Soseal en is ontwikkeld door Soil Sealing.

Hoe werkt het?

Je brengt via slangen een zoutoplossing met daarin aluminium en ijzer binnen. Het voordeel is dat je niet meer de grond hoeft open te graven en dat scheelt een heleboel werk. Bovendien blijft de dijk zo geheel intact.

We kijken met dit proces een beetje naar de natuur, waar dit vaker op een natuurlijke manier al plaatsvindt.

Waar toegepast?

Binnen het project zijn vier pilotprojecten opgenomen waar verschillende varianten van de techniek op praktijkschaal worden getest.

De eerste proef was in de periode juli t/m oktober 2016 uitgevoerd aan de Veersedijk tussen Schoonhovenseveer en Langerak. De  resultaten laten zien, dat de waterdoorlaatbaarheid van de bodem behoorlijk is afgenomen.

Partners

De SoSEAL pilot Veersedijk is met verschillende partijen uit het SoSEAL consortium uitgevoerd. Dit zijn de TU Delft, Heijmans, Waterschap Rivierenland, Movares, Tauw en De Vries & van den Wiel.