‘Swipe’ mee en laat je stem horen

Tegels eruit, planten erin. Voor sommige mensen is dit gesneden koek. Voor anderen is het nog wat uitzoekwerk hoe je de tuin kunt vergroenen. Of de omgeving aanpassen aan klimaatverandering. De één wordt blij van een groen dak, de ander start liever voorzichtig aan met een regenton. Wat doen de inwoners van Culemborg, West Betuwe, Zaltbommel, Maasdriel, Buren, Tiel, Neder-Betuwe, Lingewaard en OverBetuwe om hun omgeving klaar te stomen voor klimaatverandering? Met Swipocratie wil de regio Rivierenland aan inwoners vragen hoe ver zij zijn met maatregelen om mee te bewegen met klimaatverandering. Swipen kan tot en met 21 november via klimaatactiefrivierenland.nl.

Wat weet je al over klimaatverandering?

Dat willen Waterschap Rivierenland, de Provincie Gelderland en de gemeenten Culemborg, West Betuwe, Zaltbommel, Maasdriel, Buren, Tiel, Neder-Betuwe, Lingewaard en West Maas en Waal graag weten. Samen willen we luisteren naar inwoners van de regio Rivierenland. Wat weet je van klimaatverandering, klimaatadaptatie en de noodzakelijke maatregelen? Al ‘swipend’ kun je met de online tool Swipocratie in drie minuten vragen beantwoorden over regentonnen, infiltratiekratten of over projecten bij jou in de buurt. Zo kunnen overheden de inwoners van de regio beter helpen met informatie of andere middelen.

Je kunt ook na het swipen in contact blijven

Naast het swipen, is het ook mogelijk om je meer informatie mee te geven. Ook kun je je opgeven voor een nieuwsbrief. Zo blijf je ook na het swipen betrokken. Swipen kan tot en met 21 november via klimaatactiefrivierenland.nl.

Om klimaatverandering tegen te gaan is het belangrijk dat iedereen maatregelen treft

Inwoners kunnen hun regenpijp afzagen, zodat het riool wordt ontlast als het hard regent. Gemeenten kunnen in publieke ruimtes wadi’s aanleggen, zodat het regenwater goed wegstroomt. Parkmanagers kunnen bedrijventerreinen vergroenen. Zonder deze maatregelen warmt de Regio Rivierenland op, wordt soms natter en op andere momenten te droog. Dit kan leiden tot hittestress onder ouderen of mislukte oogsten in onze fruitdelta.

Samen werken we aan een waterrobuuste en klimaatbestendige regio

Inwoners staan er niet alleen voor. Allerlei partijen hebben hun handen inéén geslagen om te werken aan de veranderingen en een klimaatbestendige regio. Dit alles met een gezamenlijk plan: een Regionale klimaat Adaptatie Strategie. Zodat onze mooie regio goed voorbereid is op de toekomst.