Beverratten vangen met een foto, het kan! Studenten van de opleiding Toegepaste Biologie aan de HAS Hogeschool in Den Bosch ontwikkelden een slimme vangkooi op basis van beeldherkenning. Hun project is genomineerd voor de Impactprijs Groen Onderwijs.

Met gebruik van beeldherkenning en kunstmatige intelligentie bouwden de studenten een kooi die een foto maakt van de vangst. De foto wordt vergeleken met een database. Bij een herkenning boven 75% blijft de kooi dicht. En anders gaat hij open, zodat we ongewenste bijvangst vermijden. De slimme vangkooi zit vol techniek: computer, bewegingssensor, camera, modem en accu.

De werking van de slimme vangkooi.

De studenten ontwikkelden de vangkooi in opdracht van de Unie van Waterschappen. In het veld werd de vinding getest bij Waterschap Rivierenland. De studenten geven aan dat er nader onderzoek nodig is naar de database en de lichtgewicht techniek en dat er meer veldtesten nodig zijn. Op 13 februari wordt duidelijk wie de Impactprijs wint, tijdens de uitreiking bij de HAS Hogeschool in Den Bosch. In de categorie HBO neemt de slimme vangkooi het op tegen twee projecten van Van Hall Larenstein uit Leeuwarden.

Muskusratten en beverratten vormen een risico voor dijken en de biodiversiteit. De landelijke strategie is om deze soorten terug te dringen naar de landsgrenzen.