Veelgestelde vragen

De vraagbaak bevat antwoorden op veelgestelde vragen aan het waterschap. De lijst zal regelmatig worden uitgebreid met nieuwe vragen. Komt uw vraag niet in de lijst voor, neem dan per e-mail contact op met het waterschap via info@wsrl.nl. U krijgt dan spoedig antwoord.

Zoek in veelgestelde vragen

Resultaten 1 - 2 van 2
Waarom is een opening van de Middelkade nodig?  

Vanwege het plaatsen van het afsluitmiddel in het Achterwaterschap hoeft er minder water afgevoerd te worden via het Kokgemaal. Hierdoor ontstaat een overcapaciteit van het Kok-gemaal. Uit onderzoek is gebleken dat op termijn deze overcapaciteit nodig is om het water uit de Nederwaard af te kunnen voeren. Andere oplossingen om de capaciteit van de Nederwaard te vergroten hebben grote gevolgen voor het werelderfgoed. Om het water uit de huidige Nederwaard op termijn af te kunnen voeren, moet het wel aangesloten worden op het Achterwaterschap. Hiervoor is een opening in de Middelkade nodig van ca. 70-100 meter breed.

Waarom is de locatie voor de opening Middelkade bij de schutsluis gekozen?  

Uit onderzoek blijkt dat deze locatie het meest kansrijk is. Hier liggen de beide boezems namelijk dicht bij elkaar en liggen zij op afstand van het Unesco Werelderfgoed Kinderdijk-Elshout. Een opening van de Middelkade dichtbij het Werelderfgoed zou een zeer negatief effect hebben op de werelderfgoed waarde. Tevens zou een verder oostelijk gelegen verbinding betekenen dat er een nieuwe boezem gerealiseerd moet worden dwars door de huidige polders met alle negatieve gevolgen van dien.