Veelgestelde vragen

De vraagbaak bevat antwoorden op veelgestelde vragen aan het waterschap. De lijst zal regelmatig worden uitgebreid met nieuwe vragen. Komt uw vraag niet in de lijst voor, neem dan per e-mail contact op met het waterschap via info@wsrl.nl. U krijgt dan spoedig antwoord.

Zoek in veelgestelde vragen

Resultaten 26 - 30 van 79
Elektrische motoren zijn schoon en mooi maar wat gebeurt er als de stroom uitvalt?  

De motoren worden straks aangestuurd vanuit de controlekamer in het hoofdkantoor in Tiel. Het systeem is goed beveiligd. Zodra dit gebeurt gaat het alarm af. De vijzels kunnen ook handmatig worden bediend indien nodig. Bij stroomuitval zal een aggregaat worden ingezet.

Wanneer starten jullie met de renovatie?  

Dat is nog niet precies te zeggen en is ook afhankelijk van de uitkomsten van het IVAV-onderzoek. Tijdens de renovatie zal het gemaal wel gewoon zijn werk blijven doen.

Wat is de IVAV?  

De IVAV is een studie naar het toekomstige watersysteem van de Alblasserwaard, de zogenaamde Integrale Visie Alblasserwaard Vijfheerenlanden. De eerste resultaten verwacht het waterschap in de zomer van 2018. Uit deze resultaten zou kunnen blijken dat vanaf 2025 aanzienlijk minder water afgevoerd gaat worden in Kinderdijk door de bouw van een extra gemaal in de streek. Dit gegeven zorgt er voor dat de omvang  van de aanpassingen van het JU Smitgemaal op dit moment nog onduidelijk is. Feit is wel dat renovatie noodzakelijk is omdat het gemaal nog tot minstens 2025 haar functie goed moet kunnen uitvoeren.

Wordt het gemaal straks veel groter?  

Nee. Het volume, het aantal kuubs, blijft gelijk aan de huidige situatie. Ook het gebouw blijft de huidige vorm en grootte houden.

Hoe staat het met de plannen voor een belevingsruimte in het JU Smitgemaal?  

De plannen voor de belevingsruimte zijn ook afhankelijk van de resultaten van de IVAV-studie. Op welke wijze het ingevuld wordt, wordt het komende jaar onderzocht.