Veelgestelde vragen

De vraagbaak bevat antwoorden op veelgestelde vragen aan het waterschap. De lijst zal regelmatig worden uitgebreid met nieuwe vragen. Komt uw vraag niet in de lijst voor, neem dan per e-mail contact op met het waterschap via info@wsrl.nl. U krijgt dan spoedig antwoord.

Zoek in veelgestelde vragen

Resultaten 11 - 15 van 168
Hoe vaak worden de zettingsboutjes gemeten en tot wanneer?  
De boutjes worden zolang gemeten als nodig wordt geacht. Dit kan per traject sterk verschillen afhankelijk van de te verwachte zettingen. Het merendeel van de boutjes wordt tot vier jaar na de dijkversterking twee keer per jaar gemeten.
Waar kan ik technische informatie vinden over dijken?  
Op de pagina links vindt u verwijzingen naar websites met technische informatie over dijken.
Waarom maait het waterschap de dijken en wordt het hooi afgevoerd?  
Het waterschap maait het gras om deze in goede staat te houden zodat er zo min mogelijk kans is op het wegzakken van grond door wind of water. Er kunnen kale plekken ontstaan als er niet gemaaid wordt. Ook kan groei van ongewenste plantensoorten ontstaan, zoals distels en brandnetels. Door het maaisel af te voeren, verschraalt de grond: dit betekent dat de voedingsstoffen verdwijnen. Daardoor kan een variatie van begroeiing ontstaan en dit zorgt dan weer voor een betere doorworteling. Door verschraling wordt ook de hoeveelheid grasopbrengst minder en dan hoeft het waterschap minder te betalen.
Ik heb interesse om een stuk dijkhelling te gebruiken voor schapen. Hoe kan ik dit regelen?  

U kunt bellen naar het waterschap zodat wij kunnen bekijken wat er voor u mogelijk is. Als er op het dijkvak nog geen beheerovereenkomst is, kan er een nieuwe overeenkomst voor beweiding worden gemaakt. Het waterschap geeft geen nieuwe beheerovereenkomsten uit voor beweiding aan de buitenkant van de dijk.

Waarom maaien steeds andere aannemers de dijk?  
Dit komt door een speciaal opgesteld plan van het waterschap. Hierin staat dat de goedkoopste aannemer mag maaien. De opdrachten worden vaak voor drie jaar uitgegeven. Doordat de goedkoopste aanbieder wordt gekozen, bespaart het waterschap geld.