Veertien Nederlandse landgeiten zijn het. Sinds 23 augustus grazen er op het nieuwe rietmoeras in de Hoge Boezem van de Overwaard bij Kinderdijk. De proef moet uitwijzen of de geiten de wilgen er onder krijgen.

De afgelopen jaren herstelde Waterschap Rivierenland een hoekje van het vroegere landschap vlakbij de beroemde molens van Kinderdijk. Door wind en golfslag verdween veel riet uit het gebied en dat keert nu terug. Met bagger uit het Achterwaterschap werd een nieuw rietmoeras aangelegd. Deze zomer komt het waterschap toe aan de laatste afwerking. Intussen groeit het moeras al vol. Met riet, maar ook met wilgen.

In het rietmoeras groeien ook veel kattenstaarten, een prachtig gezicht in augustus.

“Bomen hebben we liever niet”, zegt projectleider Nico Maat. “Want veel bomen kwamen oorspronkelijk niet voor in het rietmoeras en bovendien breken ze de wind voor de molens.” Voor zwaar materieel is het kersverse rietmoeras niet toegankelijk. Daarom vindt nu een proef plaats met geiten, die de wilgen opeten.

geiten op weg naar het rietmoeras

De vijf volwassen dieren en negen jonge bokken komen van herder Huug Hagoort van schaapskooi Ottoland. Ze grazen op een omheind gebied en alleen tijdens de acht weken dat het waterschap aan het werk is in het moeras. “Zo worden ze dagelijks bezocht en verzorgd”, zegt Maat. Als de proef slaagt, bekijkt het waterschap of beheer met geiten kan worden uitgebreid.

Bekijk hier de vlog waarin de geiten aan land gaan.