Het gemaal Tricht, op de rand van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, wordt vernieuwd en vergroot. Op woensdag 26 februari is de oude historische bebouwing volledig opgetild en verplaatst om eind dit jaar weer teruggezet te worden.

Architectuur en techniek uit de jaren ‘20

De huidige gemalen Tricht en De Neust hebben verouderde en onvoldoende capaciteit om bij wateroverlast en watertekort het water goed te verdelen. Nieuwbouw is dus noodzakelijk. Aangezien het ontwerp van de oude bebouwing, van ongeveer 100 jaar geleden, invloeden heeft van de Amsterdamse school én het een van de eerste door elektriciteit aangedreven gemalen is, is het een Rijksmonument. Het historische gemaal Tricht blijft behouden.

Verplaatsing gemaal

Om de nieuwbouw te realiseren en het oude gemaal te behouden werd het oude gemaal in zijn geheel verplaatst. Na een goede voorbereiding was het woensdagochtend 26 februari zo ver: het gebouw is met succes in zijn geheel opgetild en verplaatst. Dit onder toeziend oog van Heemraad Mathieu Gremmen en baron Frans van Verschuer. Eind dit jaar wordt het gemaal weer teruggeplaatst op zijn oude plek, maar zal in de nieuwe situatie niet meer in werking zijn.

Meer informatie over de nieuwbouw gemaal De Neust: bekijk www.wsrl.nl/deneust(externe link).

baron Frans van Verschuer en heemraad Mathieu Gremmen geven het startsein voor de verplaatsing van het gemaal
Baron Frans van Verschuer van Heerlijkheid Mariënwaerdt en heemraad Mathieu Gremmen geven het startsein voor de verplaatsing van het gemaal.