Op 26 juli heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco de Hollandse Waterlinies op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De inschrijving is een uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Beide verdedigingslinies gaan verder als Werelderfgoed ‘Hollandse Waterlinies’.

De Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam (al UNESCO Werelderfgoed sinds 1996) en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een 200 km lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. 

Water als bondgenoot

Slot Loevestein
Slot Loevestein tijdens hoogwater in februari 2021

De Hollandse Waterlinies zijn uniek erfgoed van wereldformaat. De Nederlandse kennis van waterbeheer lag ten grondslag aan de linies. Ook nu nog is het een ingenieus systeem van sluizen, dijken en kanalen, aangelegd om grote stukken land onder water te zetten en het westen van Nederland zo te beschermen tegen vijandige legers. Zo werd water een bondgenoot. In de toekomst kan dit briljante watermanagementsysteem een rol spelen bij klimaatverandering en andere ruimtelijke uitdagingen.

In tijden van oorlog werden delen van de Bommelerwaard, Tielerwaard, Culemborgerwaard en het Land van Altena onder water gezet. Tussen de Lek en de Biesbosch beheert Waterschap Rivierenland vele objecten en dijken die onderdeel zijn van de waterlinie. Opvallende voorbeelden zijn Fort Everdingen waar de Lekdijk en de Diefdijk samen komen, de historische waaiersluizen in de Linge bij Fort Asperen, Fort Asperen zelf, Fort Pannerden, Slot Loevestein en de poorten in Gorinchem en Woudrichem – vestingen die onderdeel zijn van de rivierdijken.

Maak kennis met de Hollandse waterlinies

Het zijn precies deze objecten die in september te bezoeken zijn in het evenement De Linies Sluiten; tussen Edam en Woudrichem gaan sluizen en poorten dicht, uitgelicht met een cultureel programma. Andere onderdelen van de Ode aan de Hollandse Waterlinies zijn een Forten Safari, Fietstour, wandeltochten, het Fortenfestival, culturele en culinaire ontmoetingen.