Toen eind januari de hoogwatergolf zich in Duitsland aandiende, was duidelijk dat dit een forse zou zijn. Sneeuw, smeltwater en veel neerslag stuwden de zijrivieren omhoog. Van 1-12 februari gaven we een dagelijkse update.

Op 1 februari begon het met de dijkgraaf die thuis zandzakken vulde voor zijn buurman, ook buitendijks aan de Waal. Sluizen in buitenpolders gingen open, drijvend gemaal de Pannerling werd geparkeerd in Arnhem. In Heumen en Ravenswaaij sloten de keersluizen in de kanalen. En op de Maas en de Nederrijn openden de stuwen. Daarna duurde het twee dagen voordat overal de buitenpolders en uiterwaarden zich met donderend geraas vulden. De Spiegelwaal bij Nijmegen-Lent ging mee stromen, het Munnikenland liep vol. Bij 14m +NAP (Lobith) stond het water op de kades in Nijmegen, Tiel, Zaltbommel.

De buitenpolder bij Huissen stroomt gecontroleerd vol.

Wellen herkennen

Dat was het moment om de eerste coupure te sluiten: de Lage Markt in Nijmegen op 3 februari. Ook een kleinere coupure in een zomerkade bij Heerewaarden ging dicht. De watervlakte leverde mooie beelden op, wild zocht droge voeten en onze muskusrattenbeheerders wisten een vos en een groep hazen te redden. Binnendijks nam nu de kwel snel toe. Dijkwachten werden niet ingezet, maar enkele gingen wel met ervaren collega’s het veld in om wellen te herkennen. Die werden hier en daar ook opgekist. Het hoogste punt bereikte de Rijn bij Lobith op 9 februari: 14,53m +NAP.

Dijkwachten bekijken kwel in de Betuwe.

Sneeuw en ijs

Op dat moment lag er al een dag serieuze sneeuw, gevolgd door strenge vorst. Het betekende gladde dijken en onbetrouwbaar ijs door kwel, dalende rivierwaterstand en stroming. Opnieuw geweldige beelden(externe link), ook van de satelliet. Op 11 februari zakte de Rijn onder 13m +NAP bij Lobith en konden de coupures weer open. Een dag later was de laatste update: alles stroomde weer leeg en het opruimen kon beginnen.

De Rijn zou ver zakken, tot ongeveer 8,80m +NAP half maart. Een klein golfje volgde nog. Ook de Maas zakte langzaam terug van bijna 12m naar ruim 8m +NAP. Zo eindigde het hoogwaterseizoen 2021.

Sneeuw, ijs en hoogwater bij Heerewaarden.