Er is veel regen gevallen in het stroomgebied van de Rijn en de Maas. De komende dagen komt dat water Nederland binnen. Dat zorgt voor hoge waterstanden op de Rijn, de Maas, de Waal en de Lek, vooral in het oosten van het rivierengebied. Tijdens de winterperiode is dit niet ongebruikelijk, maar in de zomer is dit heel speciaal. Een dergelijke waterstand is in de zomer al tientallen jaren niet voorgekomen. Op woensdag 14 juli is de waterstand bij Lobith tussen de NAP+ 11,00 en NAP+ 11,5 meter. Op dit moment verwachten we dat het water op zondag al stijgt tot NAP+ 14,5 meter bij Lobith. Ter vergelijking: dat is ongeveer net zo hoog als afgelopen winter. Na zondag lijkt de waterstand nog hoger te worden, de verwachtingen daarvoor zijn nog niet bekend.

Uiterwaarden en zomerpolders lopen onder

Voor de dijken is deze hoogwatergolf geen probleem; ze kunnen deze hoogte prima aan. Wel verwachten we dat de meeste uiterwaarden en zomerpolders langs de Rijn en mogelijk ook een aantal van de Maas gaan onderlopen. De hoogwatergolf heeft vooral impact op het gebied vanaf de grens met Duitsland tot ongeveer net voorbij Gorinchem en Vianen. We adviseren mensen met belangen in de uiterwaarden en zomerpolders (campings, vee, gewassen) de berichten over het hoogwater nauwlettend te volgen op www.waterinfo.rws.nl en teletekstpagina 720. Ook lopen buiten de dijk op verschillende plaatsen parkeerterreinen onder. Houd dit in de gaten als je je auto op zo'n parkeerterrein parkeert. 

Dijkversterkingsprojecten liggen tijdelijk stil

Het werk aan de dijkversterkingsprojecten Gorinchem-Waardenburg en Wolferen-Sprok ligt op dit moment stil. Op sommige plekken waar we aan de dijk hebben gewerkt, treffen we extra maatregelen. Tussen Gorinchem en Waardenburg beschermen we bijvoorbeeld de buitenkant van de dijk extra door deze te bedekken.

Dijkbewaking en sluiting van coupures

Vanaf een waterstand van NAP+13,00 meter inspecteren de waterschappers de dijken. Als de verwachte waterstand verder stijgt tot NAP+15,00 meter, gaan we mogelijk dijkposten inrichten en kunnen we de vrijwillige dijkbewaking oproepen. We verwachten in de loop van volgende week ook coupures te sluiten.

Het laatste nieuws vind je op onze liveblog.

Meer informatie over hoogwater lees je hier.

14 juli: Coupure in Gendt wordt gesloten
14 juli: voorzorgsmaatregelen in Gendt