Rijn en Maas staan hoog. Wat doet Waterschap Rivierenland? Over uiterwaarden en inspecties.

De volle uiterwaarden zijn een indrukwekkend gezicht, gevaar is er niet. We roepen op om drukte te vermijden op dijken en kades. Houd afstand en ontzie de natuur in ondergelopen uiterwaarden, zodat dieren een goed heenkomen kunnen zoeken. Dagelijks delen we hier de beste beelden en de ontwikkelingen bij Waterschap Rivierenland. Meer achtergronden vindt u hier.

Dijkgraaf Co Verdaas woont zelf buitendijks en praat je kort bij.

De situatie

Langzaam maar gestaag kruipt de Rijn bij Lobith naar 14m +NAP. Deze ‘verhoogde waterstand’ is nog een meter onder ‘hoogwater’, een stand die waarschijnlijk niet wordt gehaald. De piek op de Rijn wordt zondag verwacht bij Lobith, met een waterstand van 14,50m +NAP.

https://youtu.be/C1y5KDZ4qoM

Langs de grote rivieren staat nu water tegen de dijken. Uiterwaarden en buitenpolders staan vol. Dat gebeurt met grote kracht. De rivier is een massieve stroom. In het Munnikenland zoeken de grazers de Wakkere Dijk op. Dat is hun vluchtplaats, nu het gebied dient als Ruimte voor de Rivier. Ook in andere uiterwaarden is nog weinig droge grond. Na Nijmegen en Arnhem staat het water nu ook hoog bij steden als Tiel , Zaltbommel en Gorinchem.

Pont Tiel legt aan op de dijk.
Nu de veerstoep in Tiel is ondergelopen legt het veer van Wamel aan op de Waaldijk.

Op de Maas passeert de piek vandaag de Bommelerwaard. De buitenpolders langs de Afgedamde Maas stromen niet vol. Op de Bergsche Maas vlakt de ‘verhoogde waterstand’ snel af dankzij eb en vloed.

De haven van Hedel
In de haven van Hedel staat de Maas hoog tegen de oever.
Een wel door hoogwater
Door hoogwater op de rivieren neemt binnendijks druk toe in de ondergrond. Er ontstaan wellen, waar water omhoog komt.

Inspecties en Lekdijk Vianen

Dankzij het openen van inlaatsluizen staan de meeste buitenpolders nu onder water. Zo raken de zomerkades minder beschadigd nu ze kopje onder gaan. Nu de rivier tegen de hoge dijken staat, worden ze regelmatig geïnspecteerd. De dijken kunnen dit aan. Ze zijn er voor gebouwd. Dijkbeheerders letten op wellen, vervorming en de grasmat. Permanente dijkbewaking is niet aan de orde.

Inlaat Heerewaarden
In Heerewaarden, ingeklemd tussen Maas en Waal, wordt de inlaat van een buitenpolder gecontroleerd.

 

Buitenpolder Huissen
De inlaat van de buitenpolder bij Huissen, aan het Pannerdensch Kanaal, ging dinsdag open.
Kromme Nol Maas
Keerschuif Kromme Nol aan de Maas. Volle uiterwaarden, maar de schuif kan open blijven.
Nieuwaal hoogwater
De buitenpolder bij Nieuwaal, in de Bommelerwaard, stroomt vol. De Waal blijft stijgen.

In Vianen wordt nu gewerkt aan versterking van de Lekdijk. Dit werk kan doorgaan: de Lek in Vianen zal niet zo hoog komen als de locatie van de werkzaamheden. De aannemer kan extra maatregelen nemen. Zoals het inpakken van de dijk met geotextiel tegen uitspoeling of verstevigen met extra grond. Aannemer en dijkbeheerder leggen het uit in deze video:

In het scenario hoogwater zit Waterschap Rivierenland in fase 1, net als andere waterschappen langs de grote rivieren. We zijn alert en monitoren de waterstanden voortdurend. Er is nauw contact met Rijkswaterstaat.

Lees hier de update van gisteren.