De Rijn nadert het peil van 2018, ook de Maas staat vol. Wat doet Waterschap Rivierenland? Over dichte deuren in Nijmegen en steeds meer kwel.

De volle uiterwaarden zijn een indrukwekkend gezicht, gevaar is er niet. We roepen op om drukte te vermijden op dijken en kades. Houd afstand, vanwege corona en zodat onze mensen hun werk kunnen doen. Ontzie de natuur in ondergelopen uiterwaarden, zodat dieren een goed heenkomen kunnen zoeken.

Mee genieten uit je luie stoel? Bekijk de live webcam in Pannerden of Varik.

Dagelijks delen we hier de beste beelden en de ontwikkelingen bij Waterschap Rivierenland. Meer achtergronden vindt u hier.

Meisje aan de Nederrijn
Bekijks aan de Nederrijn bij Heteren.

Dijkgraaf Co Verdaas woont zelf buitendijks en praat je kort bij.

De situatie

De Rijn bij Lobith is nu boven 14m +NAP. Pas bij 15m is officieel sprake van hoogwater’, een stand die waarschijnlijk niet wordt gehaald. De piek op de Rijn wordt zaterdag verwacht bij Lobith, met een waterstand van 14,70m +NAP. Naar verwachting houdt de hoge waterstand ook na het weekend aan.

De Waal en de Nederrijn zijn nu grote watervlaktes tegen de dijken aan. Uiterwaarden en buitenpolders staan onder water. Ook de Ruimte voor de Rivier wordt volop benut. Van Nijmegen tot Woudrichem is de golf nog aan het stijgen.

Na een eerste piek blijft ook de Maas nog hoog. Op de Bergsche Maas vlakt de ‘verhoogde waterstand’ snel af dankzij eb en vloed.

 

Door de druk van de rivieren neemt binnendijks de kwel toe uit de ondergrond, met name ten oosten van Zaltbommel.

Coupures en inspecties

Nu de rivier tegen de hoge dijken staat, worden ze regelmatig geïnspecteerd. De dijken kunnen dit aan. Ze zijn er voor gebouwd. Dijkbeheerders letten op wellen, vervorming en de grasmat. Permanente dijkbewaking is niet aan de orde.

De eerste coupure in de rivierdijk is vandaag gesloten: de Lage Markt, aan de Waalkade in Nijmegen. Of ook andere coupures sluiten, wordt per dag beoordeeld.

Coupure Lage Markt Nijmegen sluit
De coupure Lage Markt in Nijmegen sluit.

In de buitenpolder aan de Waal bij Heerewaarden is in de zomerkade bij De Kop een coupure gesloten. In de buitenpolder staan enkele woningen.

Coupure heerewaarden kop
Bij Heerewaarden sloot de coupure in de zomerkade bij het voetveer naar Varik.

In het scenario hoogwater zit Waterschap Rivierenland in fase 1, net als andere waterschappen langs de grote rivieren. We zijn alert en monitoren de waterstanden voortdurend. Er is nauw contact met Rijkswaterstaat.

Lees hier de update van gisteren.