Heb je weleens chemische middelen ingeleverd? Tegels in je tuin vervangen door groen, of zwerfvuil opgeraapt? Goede kans. Inwoners van het rivierengebied zijn namelijk waterbewuster dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit onderzoek. Bij Waterschap Rivierenland zijn we trots op de rivierenlanders.

In het onderzoek is aan Nederlanders gevraagd wat zij zelf doen om bij te dragen aan schoon en voldoende water. Daaruit bleek dat rivierenlanders beter weten wat ze wel en niet door de wc kunnen spoelen. Driekwart van deze ondervraagden levert chemische middelen gescheiden in. Ruim tweederde gooit vochtige doekjes in de afvalbak. Rivierenlanders zijn ook begaan met de waterkwaliteit: ruim een derde heeft weleens zwerfvuil geraapt.

We bewegen mee met het klimaat

Rivierenlanders passen zich ook meer aan het veranderende klimaat aan dan gemiddeld. Bijna de helft heeft tegels vervangen door groen en 42% heeft een regenton geplaatst. Vorig jaar was dat nog 45% en 41%.

Natuurlijk kan het altijd nog beter

Zo heeft bijvoorbeeld minder dan 22% van de rivierenlanders een groen dak aangelegd. Wil je ook nog waterbewuster leven? Neem dan eens een kijkje op www.wsrl.nl/waterbaas. En op www.wsrl.nl/klimaat lees je ook wat je zelf kunt doen om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen.

Het onderzoek is uitgevoerd door Blauw Research via een representatieve steekproef onder 1.000 Nederlanders en 101 inwoners van het rivierengebied.

Waterbewustzijn