Het golfje dat dit weekend passeerde op de Waal vult de lage delen van uiterwaarden en enkele buitenpolders. Hier en daar kan kwel optreden.

Op 10 maart begon vanuit Duitsland de Rijn snel te stijgen, tot een piek van 11,02m +NAP bij Lobith afgelopen zaterdag. Op dit moment verdwijnt het topje in de getijden voorbij Zaltbommel. Langs de Waal verdwenen veel kribben onder water, net als de laagste delen van uiterwaarden.

Nergens bereikte de Waal een peil hoger dan de zomerkades rond buitenpolders. Op twee plaatsen kon de rivier wel buitenpolders binnen stromen, in de Oude Waal bij Nijmegen en in de Kil van Hurwenen bij Zaltbommel vulde de Waal het water aan van de natte natuur.

Van hoogwater was deze winter geen sprake. Een eerdere golf tikte half januari bij Lobith 12,60m +NAP aan. Het rivierwater zorgt voor een welkome aanvulling van het grondwater, kwel was er in beperkte mate. Het kon goed worden vastgehouden in sloten en weteringen.

Mooie beelden langs de rivier

De verhoogde rivier en natte uiterwaarden leidt tot mooie beelden. Bij de Oude Waal en de Kil van Hurwenen profiteert de natuur volop van het water, bekijk hier de beelden: