Deze week starten 25 leerlingen van de opleiding Eco- en Wildlife (Helicon MBO, Geldermalsen) met een uitdagende onderzoeksopdracht over Biodiversiteit voor ons waterschap. Afgelopen donderdag ging het project van start met een online aftrap. De leerlingen gaan de komende 6 weken kijken hoe de Biodiversiteit vergroot kan worden op een drietal locaties van het waterschap.

De opdracht

Het rivierengebied is een prachtig karakteristieke streek met mooie uiterwaarden, waterrijke natuur, pittoreske dijken en boomgaarden met bloesem en fruit. Maar ondanks veel maatregelen die worden genomen blijft de kwaliteit van de natuur ook hier onder druk staan. Daarom hebben we met z’n allen een taak: het vergroten van de biodiversiteit.

Oftewel, meer variatie in planten en dieren. Door factoren als klimaatverandering, vervuiling, aantasting van leefgebieden sterven veel soorten uit. Daarom is het belangrijk dat we met z’n allen oplossingen zoeken. Daar doen we graag aan mee.

De drie onderzoeksopdrachten waar de leerlingen hun tanden in kunnen zetten zijn heel divers:

1. Vergroot de biodiversiteit op de rioolwaterzuivering Zaltbommel,
  2. Vergroot de biodiversiteit rond een waterberging in Tiel,
  3. Bekijk hoe het broedgebied van de zwarte Stern (aan een plas) langs de Linge vergroot kan worden.

Groter geheel

Het project is onderdeel van een groter geheel. In het rivierengebied doen meerdere scholen mee aan het Biodiversiteitsproject. Gezamenlijk adviseren zij bestuurders en organisaties over hoe ze biodiversiteit kunnen verhogen en daarbij eventueel bewoners kunnen betrekken. Provincie Gelderland maakt dit regionale project financieel mede mogelijk. De diverse projecten lopen via het IVN-jongerenadviesbureau.