Waterschap Rivierenland ontving leerlingen van het Lingecollege in Tiel op de rioolwaterzuivering in Tiel. Zij gaan de komende maanden aan de slag als adviseur voor het waterschap via het IVN-adviesbureau. Ze gaan werken aan een mooie opdracht: Vergroot de biodiversiteit op de rioolwaterzuivering van het waterschap in Tiel.

De opdracht

Het rivierenland is een prachtige karakteristieke streek met mooie uiterwaarden, waterrijke natuur, pittoreske dijken en boomgaarden met bloesem en fruit. Maar ondanks veel maatregelen blijft de kwaliteit van de natuur ook hier onder druk staan. Daarom hebben we met z’n allen een taak: het vergroten van de biodiversiteit. Oftewel, meer variatie in planten en dieren. Want het gaat niet zo goed met de biodiversiteit. Door factoren als klimaatverandering, vervuiling en aantasting van leefgebieden sterven veel soorten uit. Daarom is het belangrijk dat we met z’n allen oplossingen zoeken. Daar doet het waterschap ook graag aan mee.

Het terrein van de rioolwaterzuivering in Tiel bevat naast alle onderdelen om het afvalwater van huishoudens en bedrijven weer schoon te maken ook stukjes “ongebruikte” grond. Deze zijn nu best saai en ingezaaid met gras. Deze stukjes kan het waterschap ook inzetten om de biodiversiteit te vergroten. De leerlingen gaan aan de slag om het waterschap van mooie ideeën te voorzien. Ook vragen we ze om goed naar de kosten te kijken. Het terrein wordt jaarlijks onderhouden. Het is de bedoeling dat het onderhoud van het terrein niet duurder wordt en minder tijd gaat kosten dan voorheen. Al met al genoeg uitdaging voor de leerlingen om hun tanden goed in te zetten!

Groter geheel

Het project is onderdeel van een groter geheel. Dit najaar doen nog meer scholen in rivierenland mee aan het IVN Jongeren Adviesbureau. Gezamenlijk adviseren zij bestuurders en organisaties over hoe ze biodiversiteit kunnen verhogen en daarbij bewoners kunnen betrekken. Provincie Gelderland maakt dit regionale project financieel mogelijk. De leerlingen gaan de komende maanden aan de slag met deze mooie uitdaging en presenteren in februari de plannen en ideeën aan het waterschap.