Donderdag 30 januari ontving Waterschap Rivierenland leerlingen van het Lingecollege in Tiel voor de eindpresentaties van het project Biodiversiteit. Zij gingen de afgelopen maanden aan de slag als heuse adviseurs voor het waterschap via het IVN-Jongerenadviesbureau. Ze werkten aan een uitdagende opdracht: Vergroot de biodiversiteit op de rioolwaterzuivering van het waterschap in Tiel.

Presentaties

Vandaag presenteerden de 42 leerlingen hun plannen voor de jury. Best een spannende onderneming. In groepjes werkten ze de afgelopen maanden hun plannen uit. Met een verscheidenheid aan presentaties probeerden ze de jury te overtuigen dat hun plan toch echt de beste was. Het winnende team gaat in het voorjaar door naar het provinciehuis in Arnhem. Daar strijden ze door voor het beste plan van hele rivierengebied.

De opdracht

Het rivierenland is een prachtig karakteristieke streek met mooie uiterwaarden, waterrijke natuur, pittoreske dijken en boomgaarden met bloesem en fruit. Maar ondanks veel maatregelen die worden genomen blijft de kwaliteit van de natuur ook hier onder druk staan. Daarom hebben we met z’n allen een taak: het vergroten van de biodiversiteit. Oftewel, meer variatie in planten en dieren. Want het gaat niet zo goed met de biodiversiteit. Door factoren als klimaatverandering, vervuiling en aantasting van leefgebieden sterven veel soorten uit. Daarom is het belangrijk dat we met z’n allen oplossingen zoeken. Daar doet het waterschap graag aan mee.

Het terrein van de rioolwaterzuivering in Tiel bevat naast alle onderdelen om het afvalwater van huishoudens en bedrijven weer schoon te maken ook stukjes “ongebruikte” grond. Deze zijn nu best saai en ingezaaid met gras. Deze stukjes kan het waterschap ook inzetten om de biodiversiteit te vergroten. De leerlingen gingen dus aan de slag om het waterschap van mooie ideeën te voorzien. Ook werden ze gevraagd om goed naar de kosten te kijken. Het terrein wordt jaarlijks onderhouden. Het was de bedoeling dat het onderhoud van het terrein niet duurder wordt en minder tijd gaat kosten dan voorheen. Al met al een hele uitdaging. De meeste ideeën van de leerlingen zijn gericht op het planten en inzaaien van allerlei bomen, struiken, bloemen en planten waar dieren op af komen. Ook is bijvoorbeeld gedacht aan vogelhuisjes, egelhuisjes, insectenhotels, vleermuiskasten en doorgangen om van het terrein naar achterliggend water te komen. Er is allemaal aan gedacht. Het waterschap gaat nu bekijken of en welke ideeën overgenomen kunnen worden.

Groter geheel

Het project is onderdeel van een groter geheel. Afgelopen maanden deden nog veel meer scholen in het rivierengebied mee aan het Biodiversiteitsproject. Gezamenlijk adviseerden zij bestuurders en organisaties over hoe ze biodiversiteit kunnen verhogen en daarbij bewoners kunnen betrekken. Provincie Gelderland maakte dit regionale project financieel mogelijk. De winnende groepjes presenteren hun plannen op 20 april a.s. in het provinciehuis in Arnhem en proberen zo de definitieve hoofdprijs is de wacht te slepen.

Het winnende team van het Lingecollege: leerlingen vwo-2: Jesse, Skyler, Timo en Isjah gaan in april de eer van het Lingecollege verdedigen bij de finale op het provinciehuis in Arnhem. Ze wonnen nipt van hun jaargenoten met frisse ideeën.