In de avond en nacht van vrijdag 30 op zaterdag 31 augustus voeren Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat een proefsluiting uit van de coupure in de Diefdijk in de snelweg A2 bij Everdingen. De A2 naar Utrecht tussen Deil en Everdingen is dan volledig afgesloten voor het verkeer. Voor het eerst is er een speciale spottersplaats voor publiek.

Voor de veiligheid van ons land is het belangrijk dat de dijken goed op orde zijn. Dat geldt ook voor de coupures. Dat zijn de openingen in de dijken voor het verkeer of het uitzicht, die bij hoogwater worden dichtgezet. Het Waterschap oefent regelmatig of het sluiten van die coupures goed verloopt en of alle materialen in orde zijn.

De afsluiting van de Diefdijk gebeurt met drie betonnen balken die dwars over de rijbanen op elkaar worden gelegd. Samen zijn zij net zo hoog als de rest van de Diefdijk. De balken zijn 30 meter lang en één meter hoog en voorzien van rubberen strips voor een waterdichte afsluiting. Een balk weegt ongeveer 75 ton. Ze liggen opgeslagen op het viaduct ter plaatse over de A2. Twee telescoopkranen zorgen ervoor dat ze één voor één vanaf het viaduct worden opgestapeld. Bekijk onze animatie voor meer informatie over de Diefdijk.

Spottersplaats

Publiek is welkom op de speciaal hiervoor ingerichte spottersplaats nabij de VIS-Kazemat Diefdijk Zuid. Parkeren kan langs de Stokvisweg in Culemborg. Catering, sanitaire en regenvoorzieningen (zoals paraplu’s of schuilplaatsen) zijn niet aanwezig.

De spottersplaats, bereikbaar vanaf de Stokvisweg.

De spottersplaats naast de snelweg.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over werkzaamheden op de pagina geplande werkzaamhedenof bel met het informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002.