Vanaf dit weekend is een nieuwe serie over de Hollandse Waterlinies te zien op de regionale omroepen in het gebied: Omroepen NH en RTV Utrecht bijten het spits af. In de 12-delige serie gaat de kijker mee dwárs door het gebied van de Hollandse Waterlinies. Een serie vol geschiedenis, innovatie, cultuur en genieten van de natuur! Met een kijkje bij natuurforten, indrukwekkende waterwerken en van culturele hotspots naar inundatievelden. Waterschap Rivierenland bestaat dit jaar 750 jaar en werkt nog altijd met veel onderdelen van de waterlinies.

De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie vormen samen het UNESCO Werelderfgoed: de Hollandse Waterlinies. Een 200 kilometer lange linie met 96 forten, 6 vestingen en 2 kastelen. De rijke geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinies is interessant voor jong en oud. Daarom is het belangrijk om de verhalen van de Hollandse Waterlinies te blijven doorvertellen.

Bij Woudrichem legt Jelmer Krom uit welke rol de vesting nog altijd speelt in het dagelijks werk van Waterschap Rivierenland.

Iedere regio een ander verhaal

Op elke plek in de 200 kilometer lange waterlinies kom je wat anders tegen. Van verschillende soorten forten, sluizen, groepsschuilplaatsen en dijken tot rivieren die het de vijand soms moeilijker of juist makkelijker maakten. Iedere regio heeft zijn eigen karakteristieken. Wat is het unieke verhaal van het landschap dat strategisch werd ingezet om ons land te verdedigen doormiddel van water? En wat is inunderen nu eigenlijk, hoe ging dat in zijn werk en hebben we daar nu ook nog wat aan? De forten zijn het meest bekend, maar waarom liggen ze op de plekken waar ze liggen, hoe was het leven op de forten en wat gebeurt er nu op al die plekken? Jaren lagen de forten verlaten in het landschap en kon de natuur haar gang gaan. Welke bijzondere flora en fauna kan je vinden op de forten? Dit en nog veel meer komt aan bod in de serie.

De Lingesluizen in Asperen, onderdeel van de waterlinies en nog altijd van belang voor veiligheid en waterbeheer door het waterschap.

Op televisie

De serie Langs de Hollandse Waterlinies is vanaf 12 augustus te zien op Omroep NH en vanaf 14 augustus op RTV Utrecht. In de loop van de winter is de serie ook te zien bij Omroep Gelderland en Omroep Brabant.

De serie is een samenwerking tussen de vier regionale omroepen, mede mogelijk gemaakt door: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waterschap Amstel, Gooi en Vechts, Waterschap Rivierenland. Provincie Utrecht, Provincie Noord-Holland, Provincie Gelderland en Provincie Noord-Brabant.

750 jaar waterschap

Waterschap Rivierenland viert dat het 750 jaar bestaat. We zetten onze rijke ervaring in voor de toekomst. Ons werk aan sterke dijken, schoon en voldoende water gaat door. In ons werkgebied liggen twee parels van watererfgoed met de UNESCO status: de Hollandse Waterlinies en de Molens van Kinderdijk.

www.waterschaprivierenland.nl/750jaar