Nachtvorst: hoogspanning en heel veel water

20 april 2017 Het is een prachtig plaatje: ijs op de bloesem van de fruitbomen. Achter dat plaatje gaat een wereld schuil van hoogspanning en nachtwerk. De afgelopen dagen en nachten hielpen de peilbeheerders van Waterschap Rivierenland de fruittelers om hun bloesems te beschermen bij nachtvorst.
Bekijk hier de mooiste foto's

Bij nachtvorst kunnen bloesems bevriezen en dat betekent: geen fruit. Om dat te voorkomen, besproeien (‘beregenen’) fruittelers ’s nachts hun boomgaarden. Het water bevriest op de buitenkant van de bloem, zodat de bloem zelf gespaard blijft. Zo lang het vriest, wordt er gesproeid. Want pas als de vorst helemaal uit de lucht is, is de bloem veilig. Zo vormen zich op de bloemen vaak lange ijspegels

Waterpeil

Nachtvorst betekent voor de vele fruittelers in Rivierenland een spannende tijd, met zorgen om de oogst en weinig slaap. De schade van nachtvorst beperken, is bij uitstek maatwerk. De telers halen hun water uit de sloot, met pompen en slangen. Het waterschap helpt hen met extra water in sloten en vaarten. Al weken hield het waterschap contact met de telers, over de groei van de bloesem en over de weersverwachtingen. Vorige week werd duidelijk dat er na Pasen nachtvorst zou zijn. Het waterschap bracht, met stuwen en gemalen, op veel plekken het waterpeil omhoog.

Spannende nachten

De afgelopen dagen en nachten waren spannend, ook voor het waterschap: de buitendienst hielp telers om de beregening voor te bereiden, de wachtdienst had het druk. In het gehele gebied is beregend, vaak van laat in de avond tot ver in de ochtend. Voor de komende nachten wordt nauwelijks vorst verwacht. Waterschap Rivierenland blijft de komende weken alert. Na IJsheiligen, half mei, is nachtvorst zeer ongebruikelijk.