Hoog klimaatbezoek in Beneden-Leeuwen

10 juli 2017 De nationale deltacommissaris Wim Kuijken brengt op uitnodiging van Waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland op 11 juli een bezoek aan de gemeente West Maas en Waal. De hoogste regeringscommissaris wil zich tijdens een ‘klimaatexcursie’ laten informeren over maatregelen die er in Beneden-Leeuwen zijn genomen om de kern beter voor te bereiden op hoosbuien, droogte en meer hitte in de zomer. Deze maatregelen komen voort uit een regionaal samenwerkingsverband tussen Waterschap Rivierenland, Provincie Gelderland en gemeenten West Maas en Waal, Nijmegen, Berg en Dal, Beuningen, Wijchen, Heumen en Druten.
Deltacommissaris Wim Kuijken op klimaatexcursie in Beneden-Leeuwen

Sinds 2015 verkennen de regionale overheden samen met maatschappelijke organisaties de kwetsbaarheden en kansen van het veranderende klimaat. Doel is om in 2020 voor alle betrokken gemeenten te komen tot een afgestemd en geïntegreerd klimaatbeleid. De aanpak waarbij gezamenlijk een richting wordt gekozen om het land van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen meer klimaatbestendig te maken en waarbij de uitwerking lokaal gebeurt, geldt voor de Deltacommissaris als innovatief praktijkvoorbeeld van een regionale klimaataanpak. Het past daarmee in de ambitie van het nationale Deltaplan Ruimtelijke adaptatie, een onderdeel van het Deltaprogramma 2018. Dit programma wordt tijdens Prinsjesdag in september door het kabinet aan de Tweede Kamer aangeboden. Het uiteindelijk doel is om het gebied, net als de rest van Nederland, in 2050 ‘klimaatproof‘ te hebben ingericht.

Rondleiding

Wim Kuijken krijgt, samen met betrokken regionale bestuurders, topambtenaren en een aantal betrokken maatschappelijke organisaties, een rondleiding langs ‘klimaatmaatregelen’  in stedelijk en in landelijk gebied. Hij bezoekt onder andere de Beatrixstraat, de straat die geldt als klimaatbestendige straat met multifunctionele waterafvoer. De rondleiding eindigt in Het Leeuwse Veld, een nieuwbouwwijk met speelse inpassing van klimaatmaatregelen en een groot waterbergingsgebied met natuurspeeltuin. Gemeente West Maas en Waal is een van deelnemende partijen van het regionale samenwerkingsverband. Ook de zes andere gemeenten zijn actief aan de slag met klimaatmaatregelen.