Open Monumentendag 9 september: Hollands-Duitsch gemaal Nijmegen

5 september 2017 Industrieel erfgoed met een mooie architectuur en nog altijd een belangrijke functie: Waterschap Rivierenland stelt op zaterdag 9 september in Nijmegen het Hollands-Duitsch gemaal uit 1933 open tijdens Open Monumentendag. Publiek is tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom voor rondleidingen in de machinehal met schroefpompen.

Komend weekend zijn in heel Nederland meer dan vierduizend prachtige monumenten gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Thema van Open Monumentendag is dit jaar ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Het poldergemaal in Nijmegen bedient al deze groepen, zoals alle waterschapswerk in dienst staat van de gehele maatschappij.

 

Machinehal met schroefpompen

Het Hollands-Duijtsch gemaal is in 1933 gebouwd om de Ooijpolder droog te houden, in samenwerking met het Deichverband Kleve. De bekende Delftse School-architect M.J. Granpré Molière ontwierp het Gemaal, samen met ingenieur R. Verloren van Themaat. De machinehal met schroefpompen gaat schuil achter een sober bakstenen gebouw met zadeldak. De dienstwoning werd in 1942 gebouwd, ook in de traditionele stijl van de Delftse School.

 

zaterdag 9 sep 11.00 - 16.00 uur

Ubbergseweg 5

6522KH Nijmegen