Finalisten IJSO op bezoek bij Waterschap Rivierenland

6 december 2017 Zestig jongeren uit negen landen bezoeken op 7 december Waterschap Rivierenland. Ze zijn uitgenodigd door Waterschap Rivierenland en Waterschap Vallei en Veluwe voor een verdiepingsprogramma over water en duurzaamheid. De jongeren zijn deze week in Nederland voor de finale van de International Junior Science Olympiad die dit jaar voor het eerst in Nederland wordt gehouden.

Water speelt een belangrijke rol in Nederland. Een groot deel van het land ligt onder zeespiegel of is kwetsbaar voor overstromingen van rivieren. De jongeren leren tijdens de excursie dat waterschappen dijken versterken en onderhouden, zorgen voor voldoende water en het afvalwater van huishoudens en bedrijven zuiveren op een duurzame manier.

Programma

De scholieren bezoeken eerst in Ede de rioolwaterzuivering van Waterschap Vallei en Veluwe. Na een rondleiding over de zuivering vertrekken ze naar het werkgebied van Waterschap Rivierenland. Hier bezoeken ze het Geofort, waar ze aan de slag gaan met een hoogwater-game. Ook horen ze meer over het waterbeheer in het rivierengebied. Tot slot worden ze op het hoofdkantoor van Waterschap Rivierenland in Tiel welkom geheten door heemraad Gerard Nieuwenhuis.  

IJSO

Meer dan 300 jongeren uit 50 landen van 15 jaar of jonger bezoeken Nederland voor de wedstrijd van de International Junior Science Olympiad. De jongeren worden uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen aan inzicht en vaardigheden voor scheikunde, biologie en natuurkunde. Dit jaar is het thema water en duurzaamheid. Goede ideeën en vragen van de jongeren zijn uiteraard altijd bijzonder welkom bij het waterschap. Wie weet leiden ze weer tot nieuwe innovaties!