Aandacht voor fietsveiligheid bij oversteken

12 maart 2018 Op woensdagmiddag 14 maart wordt van 15.45 uur – 17.00 uur een flyeractie gehouden in de gemeente Zederik. Dit vindt plaats bij de fietsoversteek op de Parallelweg ter hoogte van de Broekseweg in Meerkerk.

Samen met de politie, een promotieteam en inwoners ontvangen passerende automobilisten een flyer. Inwoners en het campagneteam zullen persoonlijk vertellen dat door hoge rijsnelheden van gemiddeld 60 km/uur op de Parallelweg het voor fietsers en voetgangers moeilijk is om veilig over te steken naar de Broekseweg.

Aangenaam en veilig

Het doel van de actie is om de fietsoversteek aangenamer en verkeersveiliger te maken. Voorafgaande aan de actie vindt er om 15.00 uur een briefing plaats op het gemeentehuis van Zederik over de actie. Wethouder Maks van Middelkoop (verkeer) is tijdens de briefing en actie tot 16.00 uur aanwezig.

In de flyer staat onder andere, de zogeheten ‘Wist u datjes’ te lezen:

  • Wist u dat fietsers u op de Parallelweg niet horen door het verkeersgeluid van de A27?
  • Veel mensen op de oversteek de voorrangssituatie niet begrijpen?
  • Dat veel gemotoriseerd verkeer op de Parallelweg de bochten afsnijdt ter hoogte van de oversteek?
  • De remweg van een auto om tot stilstand te komen op de Parallelweg ruim 36 meter is bij 60 km/uur? En dat de remweg langer wordt bij een nat wegdek?
  • Er onlangs een jonge fietser een ongeval heeft gehad op de oversteek?

Infrastructuur

Naast de actie verkennen regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en waterschap Rivierenland de mogelijkheid om de fietsoversteek infrastructureel te wijzigen. De verkeersactie is een initiatief van het waterschap Rivierenland, gemeente Zederik, politie en regio. Zij werken samen aan een verkeersveilige regio. De Regio AV maakt een punt van nul verkeersslachtoffers, dit is de nieuwe provinciale slogan van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland.