Ynformed en Royal HaskoningDHV winnen Big Data Challenge Klimaat Adaptief Waterbeheer

20 juni 2018 De speciaal voor de data challenge gevormde combinatie van bedrijven Ynformed en Royal HaskoningDHV is met het idee HydroTwin winnaar geworden van de Big Data Challenge Klimaat Adaptief Waterbeheer. De afgelopen maanden zijn data-analisten aan de slag gegaan om met een innovatief data-idee te komen om de gevolgen van wateroverlast te beperken of zelfs te voorkomen. Ynformed en Royal HaskoningDHV wisten met HydroTwin het best de verbinding te leggen tussen big data en de klimaatdoelstellingen waar waterschappen voor staan.

Met de HydroTwin wordt een digitale replicatie en daarmee een levende simulatie van de fysieke werkelijkheid gemaakt. Hiermee kan het gedrag in het watersysteem nauwkeurig voorspeld worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van machine learning: de computerberekeningen ‘leren’ van hun eigen resultaten en worden zo steeds beter.

De bedrijven ontvangen 40.000 euro om met dit bedrag een eerste stap te zetten in de verwezenlijking van het project.

Over de Big Data Challenge

In februari zijn 19 bureaus aan de slag gegaan met een historische casus, over een enorme onweersbui die eind augustus 2015 over het rivierengebied trok. De hevige regenval zorgde voor veel schade en wateroverlast. De data-analisten is gevraagd om te kijken of het slimmer en beter gebruiken van de destijds beschikbare data overlast had kunnen beperken.

Deze Big Data Challenge is georganiseerd door Waterschap Rivierenland (initiatiefnemer) samen met de waterschappen, STOWA en de Unie van Waterschappen.