Dinsdag 14 mei: waterschap sluit coupure Heerewaarden

13 mei 2019 Op dinsdag 14 mei oefende Waterschap Rivierenland de sluiting van doorgangen in de Maasdijk bij Heerewaarden. Bij plasticfabrikant Jagtenberg kent de dijk enkele coupures.
De locatie aan de Maas, vanuit de lucht gezien naar het oosten.
De locatie, met op de achtergrond de Maas. (klik voor meer)
De locatie van de coupures.
Heerewaarden in 1672, tussen twee rivieren en twee forten. Pas sinds een eeuw is het geen eiland meer. (beeld: regionaal archief Nijmegen)
De coupure sluit met een dubbele rij schotbalken.
Bij een van de coupures werden zandzakken gelegd, om geheel waterdicht te zijn.
Een van de coupures is bij een deur in het bedrijfsgebouw.

Voor de veiligheid is het belangrijk dat de dijken goed op orde zijn. Net als doorgangen voor verkeer (coupures). Het waterschap oefent regelmatig of de opbouw goed gaat. En kijkt of alle materialen nog in orde zijn. Tijdens de oefening zet de gemeente Maasdriel de Maasdijk, Hogewaard en Heggeldijk deels af.

Tussen Maas en Waal

Heerewaarden ligt van oudsher ingeklemd tussen de Maas en de Waal en vormt nu een lange, smalle ‘dijkring’. Die begint in het westen bij de sluis Sint Andries en sluit in het oosten aan op het Land van Maas en Waal. Met 298 hectare is het één van de kleinste dijkringen van Waterschap Rivierenland. De rivierdijken beschermen het dorp Heerewaarden en omgeving tegen hoogwater.

Eb en vloed

In de Maasdijk zijn bij de fabriek doorgangen in de dijk, die bij hoogwater worden gesloten. Dat gebeurt bij een peil van +6,49m NAP onder de stuw bij Lith, bijna zes meter boven het rivierpeil van dit moment. Vanaf de stuw bij Lith stroomt de Maas ongehinderd naar zee, dus eb en vloed zijn er merkbaar.

#tothier

Woon je in het rivierengebied? Dan beschermen de dijken je tegen een overstroming. Als ze dat niet deden, tot waar staat het water dan in jouw huiskamer? Ervaar het zelf, download de app en deel het met vrienden en familie! www.tothier.nu #tothier