Eikenprocessierups: aanpak in Alblasserwaard / Vijfheerenlanden

2 mei 2019 De eikenprocessierups kruipt weer over de eiken, ook langs de wegen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Als wegbeheerder in deze regio bestrijdt Waterschap Rivierenland de rups, omdat mensen er goed ziek van kunnen worden.
Eikenprocessierups

Vanaf 3 mei starten we met de jaarlijkse preventieve bestrijding van de eikenprocessierups in eikenbomen van het waterschap langs de polderwegen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. De preventieve bestrijding is nodig om overlast en gezondheidsklachten bij bewoners en weggebruikers door deze rups te voorkomen. Bij de bestrijding langs wegen met relatief grote verkeersdrukte zal ook buiten reguliere werktijden gewerkt worden, om belemmering voor het verkeer zo veel mogelijk te beperken.
We voeren de werkzaamheden gefaseerd uit binnen een tijdsbestek van 1-2 weken.

De rups heeft onzichtbaar kleine brandharen. Bij aanraking kunnen die leiden tot hevige jeuk op de huid, ontstoken ogen, irritatie aan de luchtwegen, duizeligheid en koorts. Vanaf mei komen de rupsen uit hun eitjes. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in een groep (processie) op zoek naar eten.