Neem op 12 mei een kijkje bij Gemaal Bloemers

8 mei 2019 In Appeltern, midden in het Land van Maas en Waal, staat Gemaal Bloemers. Dit gemaal werd in 1964 geopend ter vervanging van het naastgelegen stoomgemaal De Tuut. Op zondag 12 mei tijdens de Week van ons Water én Nationale Molen en Gemalendag, is het gemaal open voor publiek.
Het Gemaal Bloemers (links) naast het historische stoomgemaal De Tuut (rechts).

Situatie

Gemaal Bloemers bemaalt, via de Nieuwe Wetering, de Dorpspolder en de Teersche Sluispolder in het oostelijk deel van het Land van Maas en Waal. Geloosd wordt, via persleidingen onder de Maasdijk, op de Maas. De situatie in de nabije omgeving is aan het einde van de twintigste eeuw ingrijpend gewijzigd doordat even ten westen van het gemaal een nieuwe buitendijk langs de Maas werd aangelegd. Deze sluit de verbinding tussen het daar gelegen oude stoomgemaal De Tuut uit 1918 en de rivier af. Tussen gemaal Bloemers en De Tuut zijn enige dienstwoningen van het oude stoomgemaal gelegen. Voor het gemaal is thans een uit 1925 daterende centrifugaalpomp museaal opgesteld; deze is afkomstig uit het gemaal van de polder Achthoven bij Lexmond. De dieselmotor waarmee deze pomp werd aangedreven is te bezichtigen in het motorenmuseum van gemaal De Tuut.

Gebouw

Het gemaalgebouw heeft een bijzondere vorm met een zeshoekige plattegrond en een aan de achterzijde een uitkragende verdieping. Het gehele gebouw is geconstrueerd in beton, gecombineerd met aluminium raam- en deurpuien en afgedekt met een ongelijk zadeldak.

Rondleidingen

Op 12 mei kunt u bij het gemaal terecht voor een rondleiding of gewoon meer informatie over het waterschapswerk. Ook aan de kinderen is gedacht. U kunt het bezoek combineren met een fiets- of wandeltocht door de mooie omgeving. U vindt Gemaal Bloemers aan de Tuut 3a in Appeltern. Geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis en inschrijven hoeft niet.