Druk met peilbeheer na twee natte nachten

6 juni 2019 De afgelopen twee nachten waren stormachtig en nat. De peilbeheerders van Waterschap Rivierenland waren er druk mee, maar in ons werkgebied leidden de hoosbuien nauwelijks tot wateroverlast.
Hoosbuien in de Alblasserwaard. (klik voor meer foto's)
In de Arnhemse wijk Schuytgraaf vangen wadi's regenwater op.
Buien trekken vanuit Dordrecht over de Merwede.
Peilbeheerders in de nacht op het hoofdkantoor in Tiel.
De overlaat bij Hardinxveld-Giessendam.
De overlaat bij Hardinxveld-Giessendam.
Extra pompen in de Alblasserwaard.

De buien met onweer en neerslag trokken twee nachten lang over het rivierengebied. Op dinsdagavond viel de neerslag uiteindelijk mee, met pieken tot 25 mm. In de nacht van woensdag op donderdag viel er meer: tot maximaal 60 mm. Het leidde nauwelijks tot wateroverlast, vooral doordat de droge ondergrond veel water opnam. Wel waren onze peilbeheerders beide nachten druk om stuwen en gemalen goed te monitoren. Met het oog op de droogte proberen de peilbeheerders, waar dat kan, in ons werkgebied de neerslag vast te houden met verhoogde peilen.

In Hardinxveld-Giessendam, waar in eerdere jaren wateroverlast optrad, werden afgelopen nacht drie extra pompen ingezet. Die waren binnen een uur in operationeel. Wateroverlast is nu niet gemeld. In de loop van vandaag gaan alle extra pompen weer uit.

In de bebouwde kom leidden de hoosbuien soms tot volle riolen en stonden er grote plassen. Maar grote wateroverlast bleef uit. Wind, bliksem en hagel veroorzaakten wel schade. Ook in het rivierengebied gingen bomen om en waren inslagen. In de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, waar het waterschap de wegbeheerder is, maken we vandaag enkele polderwegen weer vrij.