Dit weekend openen de deuren bij twee belangrijke monumenten van watererfgoed: het Waardhuis in Kinderdijk op zaterdag 10 september en in het Hollands-Duits gemaal in Nijmegen op 10 én 11 september. Waterschap Rivierenland sluit aan bij Open Monumentendag.

Het robuuste Hollands-Duits gemaal in Nijmegen regelt het waterbeheer van de Ooijpolder en de Duffelt, tot aan Kleve. Het gemaal verving in 1933 een sluis die het Meertje verbond de Waal. Het ontwerp is van de bekende Delftse Schoolarchitect M.J. Granpré Moliere, met ingenieur R. Verloren van Themaat. De machinehal met schroefpompen gaat schuil achter een sober bakstenen gebouw met zadeldak. In dezelfde stijl verrees in 1942 een dienstwoning. Het gemaal aan de Ooysedijk, dat normaal gesloten is voor publiek, is op 10 en 11 september open tussen 11.00 – 16.00 uur. Rondleiders geven uitleg bij de machines.

De drooggevallen maalkom van het Hollands-Duits gemaal bij een lage Waal in 2018.

Bestuurszaal bij Kinderdijk

In het Waardhuis in Kinderdijk verzorgt Historisch Collectief Molenlanden rondleidingen over de geschiedenis en het gebruik van het gebouw. Voor de rondleiding moet u zich vooraf aanmelden(externe link). De oudste delen van het Waardhuis stammen uit 1581. In 1644 werd de imposante bestuurszaal toegevoegd, met uniek uitzicht over de molens en gemalen van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Op zolder zijn slaapvertrekken voor de heren van het College. Het Waardhuis herbergt bijzondere pronkbekers, de hensbekers van heemraden. Bij de dijkverbetering van 1918 is de voorgevel naar achteren verplaatst, ook de entree met wapenschilden uit 1775. Merkstenen uit voormalige sluizen sieren nu muurtjes in de tuin.

Het Waardhuis aan de Lekdijk, met daarnaast het historische dijkmagazijn.

Boezemgemaal Wisboom

Eén van de gebouwen waarop het Waardhuis uitkijkt, is het Wisboom gemaal(externe link). Ook dat is open op zaterdag 10 september. Het stoomgemaal ondersteunde de molens van de Overwaard vanaf 1868. Als elektrisch boezemgemaal was het tot 1996 bij het waterschap in gebruik.