Bezoek op 14 september 2019 het Waardhuis in Kinderdijk of 15 september het Hollands-Duits gemaal in Nijmegen tijdens de Open Monumentendag. Waterschap Rivierenland stelt deze monumenten namelijk open tijdens de Open Monumentendagen.

Het Waardhuis

Tijdens Open Monumentendag is een bezoek mogelijk aan het Waardhuis in Kinderdijk. Vanaf 10.00 tot 14.30 uur starten er rondleidingen met deskundige uitleg over de geschiedenis en het gebruik van het Waardhuis. De rondleiding duurt ongeveer 40 minuten. Let op: u moet zich van tevoren aanmelden voor een rondleiding via de website.

Het Waardhuis, zoals het in de volksmond genoemd wordt, heet officieel Gemeenlandhuis van de Overwaard. Het is het enige overgebleven gemeenlandshuis van de  Alblasserwaard. Het stamt uit het jaar 1581. In 1595 werd het door de sluismeester van de Overwaard, in opdracht van het waterschap, aangekocht. In 1644 werd het ingericht als vergaderzaal voor het bestuur, waarbij ook slaapgelegenheid werd gecreëerd voor de heren van het College. Het gebouw bevindt zich op het laagste punt van de Alblasserwaard: De plek waar de molens gesitueerd zijn. In het Waardhuis kon het college in tijden van gevaar, bij dreigingen van dijkdoorbraken en overstromingen, maatregelen treffen ter voorkoming van deze rampen. Aan de dijkzijde bevindt zich de toegangsdeur, die een prachtige omlijsting heeft, waarop ook de kleurrijke wapens van de leden van het bestuurscollege van de Overwaard in 1775 zijn aangebracht. Het Waardhuis bezit een kostbare verzameling schitterend gegraveerde pronkglazen van de heemraden, waarvan de Hensbeker van de Overwaard de bekendste is. De vergaderzaal wordt nog steeds intensief gebruikt voor allerlei vergaderingen, waarbij de zaal een uniek panoramauitzicht biedt op zowel de boezems als gemalen en molens.

Hollands-Duits gemaal

In opdracht van het toenmalige Waterschap Nijmegen en het Deichverband Kleve, is het gemaal in Nijmegen in 1933 gebouwd om de Ooijpolder droog te houden. De machinehal met schroefpompen gaat schuil achter een sober bakstenen gebouw met zadeldak. Het ontwerp is van de bekende Delftse Schoolarchitect M.J. Granpré Moliere, i.s.m. ingenieur R. Verloren van Themaat. De dienstwoning werd in 1942 gebouwd.

Op zondag 15 september tussen 11.00 en 17.00 uur kunt u bij het gemaal terecht voor een rondleiding door dit, normaal gesloten voor publiek, gemaal.