Open Monumentendag gaat in aangepaste vorm door. Vanwege de coronamaatregelen is een kijkje in de monumenten van Waterschap Rivierenland dit jaar niet mogelijk. Maar op de fiets is het volop genieten van ons historische en waterrijke landschap.

Het rivierengebied vertelt het verhaal van de strijd om het water. Eeuwenoude dijken, molens, gemalen en ontginningen zijn nog altijd te herkennen. Op de fiets is daar volop van te genieten. Verschillende fietsroutes leiden u door de rijke geschiedenis van het rivierengebied. Check vooraf goed of monumenten onderweg open zijn en of er gereserveerd moet worden.

Maas en Waal, Betuwe en Bommelerwaard

In het Gelderse rivierengebied vind je overal sporen van de strijd om het water: wielen langs de dijk, stadswallen en het verschil tussen droge oeverwallen en natte komgronden. Drie fietstochten leiden u langs de Linge, door de Bommelerwaard en door het Land van Maas en Waal.

De Linge in de Betuwe, bij Kedichem.

Altena: Brabant tussen Maas en Merwede

De Drie Dijkenroute voert langs monumenten die herinneren aan de strijd tegen het water; met onder andere gemalen die zijn gebouwd na het graven van de Bergsche Maas en diverse sluizen zoals de Papsluis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De vesting Woudrichem, waar de Waal de Merwede wordt.

Waterlinie: Diefdijk en Loevestein

Water was het wapen van de Hollandse Waterlinie: een lang lint van forten, kanalen, sluizen en dijken. U komt langs mooie locaties en landschappen die een rol speelden in de verdedigingslinie. In de routes langs Diefdijk en Loevestein zijn objecten nog steeds in bedrijf in ons waterbeheer.

De doorgezaagde bunker aan de Diefdijk bij Zijderveld.

Alblasserwaard: polders en molens

Oer-Hollands en eeuwenoud, water speelt nog steeds een hoofdrol in de diepe polders van de Alblasserwaard. De prachtige fietsroute leidt over de rivierdijken en boezemkades, langs de beroemde molens van onder andere Kinderdijk.

De beroemde molens van Kinderdijk.