Open Monumentendagen 14 en 15 september: drie watererfgoed locaties geopend!

Op de Open Monumentendagen, op zaterdag 14 en zondag 15 september, opent Waterschap Rivierenland drie locaties binnen ons watererfgoed. Thema van Open Monumentendag is “Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen”. 

Het Hollands-Duits Gemaal bij Nijmegen, gemaal de Neust in Tricht zijn op zondag 15 september geopend. Het Waardhuis in Kinderdijk is op zaterdag 14 september te bezoeken. Er zijn dan een aantal rondleidingen. Aanmelden kan alleen via deze link. 

Gemaal de Neust in Tricht - zondag 15 september van 10.00 tot 17.00 uur

De Neust staat op een knooppunt van oude vaarroutes: al in de 14de eeuw waren Zaltbommel en Culemborg met elkaar verbonden via de Boutensteinse Wetering, Linge en Bisschopsgraaf. Verderop Rumpt is de middeleeuwse sluis nog altijd in gebruik. Van de sluis bij de Neust vonden we tijdens de laatste renovatie resten, die nu bovengrond te zien zijn.

Sinds 2021 staat hier een modern gemaal om klaar te zijn voor extreem weer in een veranderend klimaat. Vissen kunnen het gemaal passeren en ernaast ligt een ijsvogelwand. Het bakstenen rijksmonument uit 1926 werd weg getakeld en keerde na de bouw terug. Naast het gemaal staat een werkplaats van waaruit het waterschap actief is in de Tieler- en Culemborgerwaard.

Meer informatie.
 

Het gemaal in Tricht werd tijdelijk verplaatst tijdens de verbouwing in 2021.

Hollandsch-Duitsch gemaal in Nijmegen - zondag 15 september van 11.00 tot 17.00 uur

Water leidde in de grensstreek van de Ooijpolder eeuwenlang tot gedoe: het duurde tot 1933 dat we met onze Duitse buren kwamen tot goed waterbeheer. Toen verrees het Holland-Duitsch gemaal, naar ontwerp van de bekende Delftse Schoolarchitect M.J. Granpré Molière en ingenieur R. Verloren van Themaat. De machinehal met de pompen doet nog altijd dienst. Het gemaal verving de Meersluis, die eeuwenlang het begin vormde van de Ooyse Bandijk, de belangrijkste route de polder in.

Meer informatie.

Het Hollandsch-Duitsch Gemaal aan de Ooysedijk in Nijmegen, een Rijksmonument dat nog altijd dienst doet.

Waardhuis in Kinderdijk - zaterdag 14 september

In dit rijksmonument pal naast de belangrijke Elshoutsluis vergaderde, dineerde en overnachtte het bestuur van het Waterschap van de Overwaard. De oudste delen van het gebouw dateren van 1581. In 1644 bouwde Pieter Post, bekend van het Haagse Mauritshuis, de bestuurszaal met de hoge ramen. Het gebouw is vaak aangepast, bijvoorbeeld voor een dijkversterking in 1918.

Uit de wijde omtrek reisden heemraden met koets of schuit over wegen, dijken en vaarten die het waterschap nog altijd beheert. Naast het Waardhuis ligt het dijkmagazijn, met een stal op de begane grond.

In Kinderdijk zijn beperkte plekken voor een rondleiding: Achtergrond informatie over het Waardhuis en aanmelden gaat via deze link.

Het Waardhuis
Het Waardhuis tijdens een eerdere editie van de Open Monumentendag.

Meer informatie

Meer informatie over de locaties en openstelling van de monumenten leest u hier.