In de Duitse Weistraat in Kerkdriel komen het verleden en de toekomst bijeen in de waterberging ‘De Drielse Motte’ en het monument ‘De Asbergkamp’. Deze worden op 16 oktober 2021 officieel geopend. Tussen 14.00 en 16.00 uur bent u daarbij van harte welkom.

Waterberging De Drielse Motte

Heftige hoosbuien komen steeds vaker voor, denk aan de situatie in juli. Om overlast van water bij hevige buien te verminderen, is het belangrijk om regenwater tijdelijk te bewaren in een berging en geleidelijk af te voeren. Bij voorspelde droogte kan de waterberging het water langer vasthouden om uitdroging van de grond te verminderen. Waterschap Rivierenland en gemeente Maasdriel legden daarom waterberging De Drielse Motte aan.

Monument De Asbergkamp

In de Middeleeuwen zag het gebied rondom de waterberging er heel anders uit. Het was een verdedigingsplek met een mottekasteel: een burcht op een heuvel. Hoogstwaarschijnlijk bouwde Hertog Jan I van Brabant de burcht in de Limburgse Successieoorlog. Op die historische plek staat nu monument De Asbergkamp. Het monument is tot stand gekomen met een bijdrage van bierbrouwer Hertog Jan.

Komt u naar de opening?

Op zaterdag 16 oktober bent u tussen 14.00 en 16.00 uur van harte welkom bij de opening. De locatie is Duitse Weistraat 21 in Kerkdriel. Medewerkers van Waterschap Rivierenland, gemeente Maasdriel, Hertog Jan en historici vertellen u meer over De Drielse Motte en De Asbergkamp. Komt u bij voorkeur te voet of met de fiets? Wandelschoenen zijn aan te raden om van de waterberging naar het monument te lopen. De opening is een doorstroomevenement, waarbij u zonder coronatoegangspas welkom bent.