Ben je agrariër en wil je innovatieve waterbesparende maatregelen nemen? Agrarische bedrijven in het Rivierengebied kunnen sinds eind 2017 financiële ondersteuning krijgen voor het nemen van innovatieve waterbesparende maatregelen. De subsidieregeling liep oorspronkelijk af in 2021, maar is nu verlengd tot in 2023.

Met de subsidieregeling wil Waterschap Rivierenland, samen met ZLTO en het Deltafonds, zorgen dat er minder water aan het hoofdwatersysteem wordt onttrokken. Landbouwbedrijven kunnen 25 of 40 procent van de investeringskosten terugkrijgen wanneer zij waterbesparende maatregelen nemen. Mogelijke maatregelen zijn bijvoorbeeld vochtsensoren in combinatie met een weerstation, druppelirrigatie of systemen voor plaatsspecifieke beregening. Deze systemen maken agrarische bedrijven minder afhankelijk van waterinname en minder gevoelig voor mogelijke beregeningsverboden tijdens een droge zomer.

Voorbeelden

Ben je benieuwd naar verhalen van collega’s die waterbesparende maatregelen hebben genomen? Lees dan de recente artikelen van ZLTO ‘Druppels tegen droog Rivierenland’ en ‘Alle kleine beetjes helpen’. Of lees de interviews met fruitteler Floris van der Grift en akkerbouwer Jacob Branderhorst. Er is ook een video interview te bekijken met akkerbouwer en melkveehouder Jan Straver.