De Rijn zakt snel. Vorst en kwel vallen samen. Wat doet Waterschap Rivierenland?

De winterse uiterwaarden zijn een indrukwekkend gezicht. Gevaar voor de dijken is er niet. We roepen op om drukte te vermijden op dijken en kades. Door sneeuw zijn de dijken glad, blijf thuis als de wegen niet veilig zijn. Houd afstand, vanwege corona en zodat onze mensen hun werk kunnen doen. Ontzie de natuur in ondergelopen uiterwaarden. Natuurijs is alleen betrouwbaar bij de lokale ijsvereniging.

Dagelijks delen we hier de beste beelden en de ontwikkelingen bij Waterschap Rivierenland. Meer achtergronden vindt u hier.

De situatie

De Rijn bij Lobith zakt vandaag onder 13m +NAP. Op de Maas zakt de waterstand naar normale waarden. Uiterwaarden en buitenpolders beginnen leeg te stromen. Zomerkades vallen weer droog. Op dijken en kades blijft drijfvuil achter.

peilhuis herwijnen
De uiterwaarden aan de Waal bij Herwijnen, bij het peilschaalhuisje uit 1874.

De coupure Lage Markt aan de Waalkade in Nijmegen gaat vandaag of morgen weer open. Ook de coupure in de zomerkade bij Heerewaarden opent na het weekend. Andere coupures, doorgangen in dijken voor bijvoorbeeld verkeer, bleven al open.

coupure Lage Markt
De coupure Lage Markt aan de Waalkade in Nijmegen.
satellietbeeld 9 februari
Satellietbeeld van de Waal, met volle uiterwaarden en sneeuw. Met de bruggen van A2 en spoorlijn bij de vesting van Zaltbommel (links) en de smalle landstrook van Heerewaarden tussen Maas en Waal (rechts). Beeld via Copernicus / ESA.
drijfvuil bij Oosterhout
Drijfvuil in de uiterwaarden bij Oosterhout aan der Waal.
Sneeuwpret op de Waaldijk bij Haaften.
De kerk van Haaften aan de Waaldijk.

 

IJs

De vorst valt samen met de dalende waterstanden en stroming. Dat maakt het ijs op uiterwaarden onbetrouwbaar, we raden met klem af te schaatsen op de uiterwaarden.

De vorst valt ook samen met kwel, rivierwater dat binnendijks uit de ondergrond omhoog komt in sloten. Door temperatuurwisselingen en stroming is ook ijs op sloten onbetrouwbaar, vooral ten oosten van Gorinchem.

In de Alblasserwaard gelden vanwege het ijs een vaarverbod op de boezemwateren (zoals Alblas, Giessen en Graafstroom) en stremming van drie sluizen in Hardinxveld-Giessendam (Steenenhoek, Peulensluis, Damsluis).

Een veilig alternatief is de ijsbaan van de lokale schaatsvereniging.

Onbetrouwbaar ijs op de Linge in Hemmen.
IJs onder sneeuw en bij een wisselend waterpeil.
Kwelkade Tiel
Een wel in Tiel, aan de Kwelkade. Van oudsher een plek waar kwel optreedt. Het relatief warme rivierwater komt hier onder de Waaldijk door.

Lees hier de update van gisteren.