De Rijn zakt dit weekend snel naar een normale waterstand. Na het weekend valt ook de dooi in. Wat doet Waterschap Rivierenland?

De winterse uiterwaarden zijn een indrukwekkend gezicht. We roepen op om drukte te vermijden op dijken en kades. Houd afstand vanwege corona. Ontzie de natuur in ondergelopen uiterwaarden. Natuurijs is in het rivierengebied meestal onbetrouwbaar. Op sloten komt dat door stromend kwelwater. Op uiterwaarden komt het door stroming en dalende waterstanden, schaatsen wordt daar met klem afgeraden. Natuurijs is betrouwbaar bij de lokale ijsvereniging.

Vandaag de laatste update met de beste beelden en de ontwikkelingen bij Waterschap Rivierenland. Oudere updates en meer achtergronden vindt u hier.

Waaldijk Haaften
De Waaldijk bij Haaften, waar de dalende rivierstand goed is af te lezen aan de strook zonder sneeuw.

De situatie

De Rijn bij Lobith zakt dit weekend onder 12m +NAP, een normale waterstand. Op de Maas is de waterstand alweer normaal. Uiterwaarden en buitenpolders stromen leeg, soms met grote kracht. Zomerkades vallen droog.

De coupure Lage Markt aan de Waalkade in Nijmegen is vandaag weer open. Afhankelijk van de dooi opent de coupure in de zomerkade bij Heerewaarden maandag.

 

 

Fort Vuren
Fort Vuren aan de Waal.

 

Bakkerskil schaatsers
Schaatsers op de Bakkerskil bij de Biesbosch. Schaatsen is hier riskant door de stroming en getijde.
ijsvogel stuw
Een ijsvogel op een stuw in het rivierengebied.

 

stuw als wildwissel
De sneeuw toont dat stuwen en gemalen veel worden gebruikt als route voor wild, zoals hier in de Betuwe.
Een peilschaal, omgeving Culemborg.

 

Opruimen

Maandag valt de dooi in. Hoogwater, sneeuw en ijs laten heel wat rommel en schade achter op de dijken en in de uiterwaarden. Hekwerken zijn stuk of hangen vol drijfvuil. Op dijken liggen grote hoeveelheden drijfvuil. Dit wordt opgeruimd zodra de dijken droog genoeg zijn voor zwaar materieel. Dijkbeheerders inspecteren de dijken en kades op schade, die in de loop van de zomer wordt hersteld.

Zodra wellen droogvallen en de dooi het toelaat, ruimt het waterschap binnendijks zandzakken op. Vastgevroren stuwen en gemalen kunnen na het weekend weer op afstand worden bediend. Dat is op tijd voor het vele smeltwater van sneeuw en ijs.

stuw Leuth
Dichtgesneeuwde stuw in Leuth.
In Altena wordt een gemaal sneeuwvrij gemaakt.

 

Sneeuw werpt een drempel op in het Land van Maas en Waal.
In Kinderdijk zetten we de truxor in om riet te maaien.

 Lees hier de update van gisteren.