Na een weekend vol storm en regen staat er veel water in het rivierengebied. De gemalen van Waterschap Rivierenland draaien volop om het teveel aan water af te voeren naar de grote rivieren. Lokaal worden maatregelen genomen om overlast te beperken.

Na de storm van de afgelopen dagen viel in ons werkgebied 40-50 mm regen, op een ondergrond die al verzadigd is. De neerslag wordt dus niet in de bodem opgenomen en belandt snel in de sloten. Die staan nu op veel plekken vol, met name in de lagere gebieden. Ook vandaag en morgen wordt nieuwe regen verwacht. Vandaag duwt de noordwesten wind de vloed van zee hoog op, waardoor het meer moeite kost om water af te voeren naar de grote rivieren.

Om overlast tot een minimum te beperken, verdelen de peilbeheerders het water zo goed mogelijk om kwetsbare gebieden te ontzien. Op veel plekken zijn waterbergingen volop in gebruik. In bijvoorbeeld Hardinxveld-Giessendam zijn extra pompen geplaatst. Doordat er nog regen valt, zal het enkele dagen duren voordat normale peilen worden bereikt.

Arkelse Damsluis en Bleskensgraaf

Water uit polders wordt afgevoerd via grote watergangen en boezems. Ten westen van Geldermalsen verwerkt de Linge veel water uit de Betuwe. De Linge staat hoog. Scheepvaartverkeer op de Linge is gestremd. Op ons aangeven sloot de provincie Zuid-Holland vanochtend de Arkelse Damsluis tussen de Linge en het Merwedekanaal. Zo wordt voorkomen dat het water in het kanaal hoger komt dan de kades. Het Lingewater gaat via Gorinchem naar de Merwede. Aan de provincie is verzocht om beperkt te schutten in de sluizen van Vianen en Gorinchem, zodat er geen extra water binnen komt.

De Arkelse Damsluis is gesloten, om te voorkomen dat het peil te ver stijgt in het Merwedekanaal.

Bij Bleskensgraaf in de Alblasserwaard steeg de Graafstroom gisteravond zo hoog dat het water over het laagste punt van de kade stroomde. Er was geen acuut risico, wel stroomde er een laagje water over de weg. Inmiddels zakt het peil. De kade is in beeld om te versterken.

Meldingen

Bij het waterschap komen veel vragen en meldingen binnen. Onze collega's doen er alles aan om u te woord te staan en meldingen zo snel mogelijk te behandelen. In situaties waar water gebouwen dreigt binnen te stromen, wordt geadviseerd om contact op te nemen met het waterschap (tel. 0344-649090).

Volg ook onze sociale media voor de nieuwste updates.