Wekelijks vindt u hier een actuele beschrijving van de toestand van het watersysteem in het rivierengebied. 

Toestand watersysteem

De weersverwachtingen gaven voor het Pinksterweekend aan dat er buien zouden kunnen vallen tot 20 mm. Er is echter afgelopen weekend tussen de 40 en 50 mm neerslag gevallen. Lokaal waren de buien soms erg intensief en zijn er zelfs uitschieters van 80 tot 90 mm gemeten. Hierdoor ontstonden in delen van onze watersystemen tijdelijk forse peilstijgingen van soms wel 50 tot 60 cm boven de zomerpeilen. Plaatselijk heeft er water op straat, in boomgaarden en op lage gedeeltes van percelen gestaan, maar dat was over het algemeen van korte duur. Toen bleek dat er meer neerslag viel dan was verwacht hebben de peilbeheerders gereageerd door tijdelijk inlaten te sluiten,  aanvoergemalen uit te zetten en peilen te verlagen in gevoelige gebieden. Doordat de ondergrond vrij droog was is veel neerslag opgenomen en is niet alles tot afvoer gekomen.

Grondwaterstanden laten een flinke stijging zien en de meeste watersystemen staan nu ingesteld op de normale zomerpeilen.

Peilbeheersing

Het westelijke deel van ons beheergebied zit vrij vol met water. Hier zal de neerslag van woensdag nog grotendeels worden afgevoerd om problemen te voorkomen. In het oostelijke deel, waar minder water is gevallen, kunnen we de verwachte buien wellicht meer vasthouden. Richting het weekend en daarna wordt namelijk droog weer verwacht. Inlaat is heel beperkt nodig.

Ook is er aandacht voor het maaionderhoud om zowel aanvoer als afvoer te kunnen waarborgen. We verwachten aankomende week geen bijzonderheden.