Wekelijks vindt u hier een actuele beschrijving van de toestand van het watersysteem in het rivierengebied. 

Toestand watersysteem

Het was erg droog in het rivierengebied maar aan het einde van de vorige week viel uiteindelijk de gewenste neerslag. De neerslag op donderdag en vrijdag ging gepaard met harde wind, hagel en onweer. Lokaal zorgde dat voor wat overlast in bebouwd gebied. Ook ontstond schade in een aantal boomgaarden door de intensiteit van de neerslag.  

Gemiddeld viel er in het westen van het rivierengebied ongeveer 40 mm en in het oosten 15 tot 20 mm. Deze neerslag heeft enige verlichting gebracht, maar maakt geen einde aan het opgelopen neerslagtekort en de droogte.

Vanwege het onvoorspelbare karakter van de onweersbuien hebben we voorafgaand aan de buien onze inlaten (tijdelijk) dichtgezet en op kritische plaatsen de waterstanden een beetje verlaagd.  

Op plaatsen waar weinig neerslag is gevallen hebben we inmiddels de inlaten weer geopend voor peilhandhaving, (lokale) beregening en om het maaionderhoud aan het watersysteem te faciliteren.

Peilbeheersing

Door de neerslag en de lagere temperaturen is op dit moment de vraag naar water tijdelijk wat minder dan in de voorgaande weken. Maar we weten dat het neerslagtekort nog steeds onverminderd hoog is voor de tijd van het jaar. We verwachten dan ook dat we binnen afzienbare tijd weer volop water gaan aanvoeren om aan de watervraag te voldoen. Daarom houden we aankomende week zoveel mogelijk neerslag vast om de eventueel droge periode daarna goed gevuld te beginnen.