Waterbericht: de bodem neemt eindelijk water op

Het duurde even, maar na enkele vrij droge weken neemt de bodem weer wat beter water op. Intussen blijft de wateroverlast in Midden-Europa buiten het stroomgebied van Maas en Rijn. 

Toestand watersysteem

Afgelopen week begon nat, vooral in het westelijk veenweidegebied. In Alblasserdam viel in een week tijd 52mm regen, in de Bommelerwaard en Arnhem bleef het bij 22 mm. Het leidde nergens tot grote afvoer, op meerdere plekken kwam het water niet tot afvoer omdat er eindelijk weer bergingscapaciteit in de bodem beschikbaar was. De afvoer op de Linge kon het Kolff gemaal aan met slechts één van de drie pompen, ook bij licht verhoogde rivierwaterstanden op de Beneden-Merwede door wind van zee. 

Hogere waterstanden zijn er soms kortstondig nodig voor maaionderhoud aan sloten en weteringen. Inmiddels staan sloten overal in het rivierengebied weer op het gebruikelijke zomerpeil.  De afgelopen maand was vrij droog, buien zorgden in het begin van de week voor een korte opleving van grondwaterstanden. Bereikten die in augustus nog normale waarden voor de tijd van het jaar, nu zijn ze alweer iets hoger. 

Weer en rivier

Het wordt een warme en droge week, met oostenwind en temperaturen tot lokaal 25°C. Pas zondag is er weer kans op een weersomslag met buien. Op de Rijn passeerde bij Lobith afgelopen nacht een kleine golf van 8,70m boven NAP. Dat is net boven het langjarig gemiddelde en de rivier zal de komende periode licht dalen. Op de Maas is de afvoer voor de zomer iets bovengemiddeld. Het neerslagtekort wordt verwacht op te lopen naar 43mm, dat is na de natte zomer ongeveer half zoveel als het langjarig gemiddelde. 

Peilbeheer

Bij een dalende rivierwaterstand zal wegzijging weer licht merkbaar zijn, vooral op de hogere oeverwallen. Dat buien goed werden opgenomen in de bodem, betekent dat de grond in het rivierengebied de afgelopen weken eindelijk wat opdroogde. Voor het handhaven van zomerpeil is beperkte aanvoer van water nodig. Hogere waterstanden zijn van korte duur als er wordt gemaaid of doorgespoeld. 

De situatie elders in Europa is totaal anders: in een groot gebied van Oostenrijk tot Polen viel extreem veel neerslag, wat leidde tot grote wateroverlast in beek- en rivierdalen. Inmiddels bereikt al dit water met name de grote rivieren als de Elbe, Oder en Donau. De Rijn krijgt hier een klein beetje van mee en de Maas niets. In de zomer van 2021 was dat anders: toen leidden extreme buien in Limburg, Duitsland en België tot schade, slachtoffers en hoogwater op Rijn, Maas en zijrivieren. 

De huidige wateroverlast vindt plaats buiten het stroomgebied van Rijn en Maas. (bron: Meteoalarm).