Wekelijks vindt u hier een actuele beschrijving van de toestand van het watersysteem in het rivierengebied.

Toestand watersysteem

In het grootste gedeelte van Rivierenland staan de waterstanden tussen zomer- en winterpeil ingesteld. In de hoger gelegen gebieden, zoals nabij Groesbeek en de Ooijpolder, is de waterstand mede door lage rivier en grondwaterstand lokaal nog onder het gewenste peil. Voor de hoger gelegen gronden wordt er voor peilhandhaving nog wat water ingelaten.

Weer en rivier

Aankomende week is het droog vriezend weer en in het begin van volgende week wordt het iets wisselvalliger met een neerslagverwachting voor maandag van ongeveer 20 mm.

De komende dagen verlopen helder en koud met minima van -3 tot -7 graden. Overdag is het vrij zonnig, bij een enigszins schraal oostelijk briesje wordt het maximaal 0 tot 2 graden. De nacht naar woensdag is er een mix van brede opklaringen en wisselende bewolking. Het koelt af naar -2 tot -6 graden. Woensdag overdag zijn er zonnige perioden. De maxima liggen tussen -1 en +4 graden. Verder valt plaatselijk een winterse bui, vooral in de zuidelijke helft van Nederland. Donderdag geldt dit juist voor het noorden en de kustzone. In de tussenliggende nacht vriest het licht tot matig en donderdagmiddag wordt het 2 tot 6 graden, minder koud dus.

De waterstand op de Rijn is laag voor de tijd van het jaar (rond NAP +7,95m Nap) en deze zal de komende dagen licht dalen. De afvoer van Maas is normaal voor de tijd van het jaar. De komende dagen zal de afvoer ongeveer gelijk blijven.

IJs in de Biesbosch.

Peilbeheersing

Er wordt met name in de hoger gelegen gebieden nog water ingelaten voor peilhandhaving. In de lager gelegen peilgebieden verpompen we water of laten onder vrij verval water weglopen. Vooruitkijkend naar de komende week en gezien de dalende grondwaterstanden laten we de waterstanden voor wat het is en passen niets aan.