In het rivierengebied is het op dit moment stabiel zomerweer: temperaturen blijven rond het gemiddelde. Er valt af en toe een bui. Dit water houden we vast. Er is een beperkte watervraag. Maar door de relatief lage grondwaterstanden blijven we steeds water aanvoeren en sloten maaien. Als het droger en warmer zomerweer wordt schakelen we bij.

Neerslagtekort, grondwaterstanden en maaien

Na het snel stijgende neerslagtekort van juni, blijft het in juli vergelijkbaar met het neerslagtekort(externe link) van een behoorlijk droge zomer. In het rivierengebied staan sloten op of iets boven het zomerpeil. In gebieden zonder aanvoer van water, zoals rondom Nijmegen, staan sloten op of iets onder het streefpeil. De grondwaterstanden laten een verschillend beeld zien met heel lokaal een tijdelijke stijging, maar over het algemeen aan de lage kant voor de tijd van het jaar.  
Met het groeizame weer hinderen planten al snel de doorstroming in sloten. Door te blijven maaien, lukt het meestal goed om water daar te krijgen, waar het nodig is.

Weer en rivier

Deze week is het rustig zomerweer met afwisselend zon en bewolking. Met normale temperaturen voor de tijd van het jaar en soms een zomerse bui. De waterstand van de Rijn is op dit moment lager dan normaal. De afvoer van de Maas is normaal voor dit seizoen. De Rijn stijgt de deze week een klein beetje, maar zakt daarna ook weer.

Peilbeheersing

Wat aan neerslag valt, houden we vast. Extreem weer verwachten we niet. We streven naar waterstanden iets boven het zomerpeil en als dat nodig is voeren we water aan. We roepen iedereen op om zuinig om te blijven gaan met water.

Uitgelicht: Gemaal De Pannerling verlengd

Deze week verlengen we uit voorzorg het aanvoergemaal De Pannerling bij Doornenburg. Dit gemaal verlengen we nu, voor als de waterstand bij het Pannerdensch Kanaal misschien gaat dalen. Dan zijn we daar op tijd klaar voor. En kunnen we de Betuwe via de Linge van water blijven voorzien.

Archiefbeeld: verlenging van De Pannerling in juli 2022
Archiefbeeld: verlenging van De Pannerling in juli 2022