Ter ondersteuning van uw lessen over water heeft Waterschap Rivierenland voor het basisonderwijs een waterkoffer samengesteld. De waterkoffer bevat verschillende lespakketten, boeken, voorbeelden voor het uitvoeren van waterproefjes en allerlei wetenswaardigheden over water.

Inhoud van de koffer Droppie Water

Aanvragen

U kunt de waterkoffer aanvragen via een NME-centrum in de omgeving van uw school. Hieronder staat per provincie waar de waterkoffer staat.

 

  Inhoud Waterkoffer

  Droppie Water

  Droppie Water is een waterdruppel, uitgevoerd als handpop, die ook terug komt in de voorleesverhalen, kopieerbare werkbladen, spelletjes en liedjes.
  De volgende thema’s komen aan bod: betekenis van water; water, waar komt dat vandaan?; vuil en schoon water; wat gebeurt er met vies water?; omgaan met water.

  • Onderwerp: Kennismaken met water, waterkwaliteit
  • Niveau: groep 1,2 en 3

  Wie, wat, water! (deel I)

  Het lespakket bevat een DVD en 6 leskaarten. Vijf kinderen moeten op zaterdag terugkomen op school omdat ze een watergevecht hebben gehouden. De meester is niet op school, maar ze krijgen wel een opdracht die luidt: vertel aan de klas wat er gebeurt met het water dat jullie op school gebruiken en vervuilen. De kinderen voeren de opdracht met veel plezier uit.

  • Onderwerp: waterkwaliteit
  • Niveau: basisonderwijs groep 6, 7 en 8; voorgezet onderwijs leerjaar 1

  Wie, wat, water! (deel II)

  Het lespakket bevat een DVD en 6 leskaarten. Er komt zomaar een duiker uit de badkuip: Aqua Dick, medewerker van een waterschap. Hij neemt Kim mee op ontdekkingsreis en zo komen ze op allerlei plekken die te maken hebben met het beheer van het waterpeil en een goede waterkwaliteit: de dijk, de sloot, het riool, de zuiveringsinstallatie, het gemaal, de polder…

  • Onderwerp: waterkwantiteit (waterbeheer)
  • Niveau: basisonderwijs groep 6, 7 en 8; voorgezet onderwijs leerjaar 1

  Schoon water voor elk kind (Unicef)

  Het lespakket bestaat uit een verhaal, een rollenspel en verschillende werkbladen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de website van Unicef (voor foto's en filmpjes). Een docentenhandleiding is bijgevoegd. De bedoeling van het lespakket is kinderen te leren wat het belang is van schoon drinkwater. Meer informatie over dit lespakket is te vinden op de website van Unicef onder de link Digitaal lesmateriaal, waar het pakket ook te downloaden is.

  • Onderwerp: waterkwaliteit (in relatie tot ontwikkelingslanden)
  • Niveau: basisonderwijs groep 1 t/m 8

  Water, het blauwe goud (Plan Nederland)

  Water, het blauwe goud is een multimediaal lespakket over drinkwater en waterproblematiek in de wereld en in Kenia.

  Hierin wordt een docentenhandleiding, een DVD en een website gecombineerd. Het lespakket is, dankzij een aantal toegesneden varianten, geschikt voor de groepen 1 tot en met 8 van het basisonderwijs en kan zowel in een projectweek als in de reguliere lessen worden gebruikt.

  • Onderwerp: waterkwaliteit (in relatie tot ontwikkelingslanden)
  • Niveau: groep 1 tot en met 8

  Werkboek Waterwerk

  Het werkboek bevat proeven en opdrachten over het thema water en watervervuiling. Een handleiding voor docenten is bijgevoegd. Het lespakket bestaat uit 4 thema’s. Elk thema bevat een algemene inleiding en verschillende afzonderlijke lessen. De proeven en opdrachten (binnen en buiten) zijn zo opgezet dat de leerlingen ze zelfstandig kunnen uitvoeren.

  • Onderwerp: waterkwaliteit
  • Niveau: groep 6, 7 en 8

  Lessuggesties, liedjesboek, Droppie Water ganzenbordspel en waterproefjes

  Diverse materialen als voorbeelden van waterproefjes, liedjesboek met liedjes over water en overige lessuggesties.

  • Onderwerp: Algemeen
  • Niveau: basisonderwijs (onder- en bovenbouw)

  Waterboeken, CD's en DVD's

  Leuke informatief materiaal met wetenswaardigheden over water.

  • Onderwerp: Algemeen, waterkwantiteit en waterkwaliteit
  • Niveau: basisonderwijs (groep 1 tot en met 8)

  Meer informatie

  Voor meer informatie over de waterkoffer kunt u contact opnemen met een van onze educatieadviseurs:

  Heeft u gevonden wat u zocht?