Waterschap Rivierenland en Vislift b.v. hebben met de ‘Smart Vislift’ de waterinnovatieprijs 2019 in de categorie Digitale Transformatie gewonnen. Deze zelfdenkende vispassage herkent vissen en zorgt voor ideale omstandigheden om te migreren. De lift voorziet daarnaast in eigen onderhoud én houdt de kwaliteit van het water in de gaten. Door een revolutionair nieuw ontwerp neemt de vislift minder ruimte in dan traditionele vispassages.

Goed voor dier en milieu

Een vispassage maakt gebruik van een eenvoudig concept: laat water getrapt naar beneden lopen. Daardoor wordt de stroomsnelheid lager en kunnen vissen omhoog zwemmen. Deze traditionele passages zijn groot en houden geen rekening met het type vis dat door de passage zwemt. De zelfdenkende vispassage daarentegen herkent elke vis die komt aanzwemmen en stelt hiervoor de ideale stroomsnelheid in. De ronde vorm zorgt voor een besparing in ruimte, en daardoor ook in kosten.

De kracht van data

Ook op lange termijn heeft de introductie van data-science in de waterwereld veel voordelen. Doordat gegevens over passerende vissen worden opgeslagen, kan het waterschap meer te weten komen over soorten en hoeveelheden vissen die passeren. De passage houdt ook de waterstanden en de waterkwaliteit in de gaten. Zo kan Waterschap Rivierenland bijvoorbeeld direct zien als de vispassage verstopt zit of een schadelijke stof in het water geloosd is.

Linge

In 2018 is de eerste vislift geplaatst in Almkerk. Binnenkort wordt de innovatie op grotere schaal toegepast. Het waterschap gaat samen met Vislift b.v. elf zelfdenkende vispassages plaatsen op de Linge. Van kleine poldervisjes tot karpers en snoeken: binnenkort kunnen ze zonder belemmeringen door een groot deel van de Linge trekken.

Meer informatie: https://www.waterschaprivierenland.nl/linge-toegankelijk-voor-vissen-dankzij-slimme-vislift