In de Giessen bij Hardinxveld-Giessendam komen we regelmatig het plantje cabomba (waterwaaier) tegen. Cabomba is een ‘invasieve exoot’. Het plantje groeit en verspreidt zich snel. En is moeilijk te bestrijden. Daarnaast kunnen andere plantensoorten door het plantje niet goed bloeien. Hierdoor groeien sloten snel dicht en gaat de kwaliteit van het water achteruit. Dat willen we natuurlijk niet. Daarom gaat een bedrijf dat veel kennis heeft over het verwijderen van cabomba vanaf 27 juli aan de slag met het weghalen van de exoot.

Het werk duurt ongeveer drie weken

En het bedrijf zet hiervoor drie boten in.

De vaarweg blijft vrij tijdens de werkzaamheden

Wel vragen we rustig langs de boten die cabomba weghalen te varen. Zo voorkomen we met elkaar hinder. Hieronder een overzicht waar er wordt gewerkt. Bij de rode lijn komen we voor het eerst. Bij blauwe lijn kijken we of de cabomba echt weg is.

Het waterschap doet nog meer om cabomba te bestrijden

In het voorjaar hebben we een vuilvanger in de Giessen geplaatst. Die vangt losgekomen cabomba op. Het plantje willen we opvangen om verspreiding over de rivier te voorkomen.

Gooi cabomba niet in de sloot 

Cabomba is een plantje dat je vaak in een vissenkom tegenkomt. Soms kieperen mensen de inhoud van het aquarium om in de sloot. Hierdoor komt de cabomba in het water.

Heb je zelf een steiger of vlonder? 

En zie je dat daar cabomba aan groeit. Probeer dit zo goed mogelijk weg te halen.

Foto cabomba: cabomba-green-cabomba-cabomba-caroliniana-steven-nichols-flickr-5995760105-cc-by-nc-2.0.jpg