Het waterschap is samen met Vislift b.v. genomineerd voor de waterinnovatieprijs 2019 in de categorie Digitale Transformatie met de ‘Smart Vislift’. Deze zelfdenkende vispassage herkent vissen en zorgt voor ideale omstandigheden om te migreren. De lift  voorziet daarnaast in eigen onderhoud én houdt de kwaliteit van het water in de gaten. Door een revolutionair nieuw ontwerp neemt de vislift minder ruimte in dan traditionele vispassages.

Goed voor dier en milieu

Een vispassage maakt gebruik van een eenvoudig concept: laat water getrapt naar beneden lopen. Daardoor wordt de stroomsnelheid lager en kunnen vissen omhoog zwemmen. Deze traditionele passages zijn groot en houden geen rekening met het type vis dat door de passage zwemt. De zelfdenkende vispassage daarentegen herkent elke vis die komt aanzwemmen en stelt hiervoor de ideale stroomsnelheid in. De ronde vorm zorgt voor een besparing in ruimte, en daardoor ook in kosten. De passage houdt ook de kwaliteit en de stand van het water in de gaten. Zo kan Waterschap Rivierenland bijvoorbeeld direct zien als er een schadelijke stof in het water geloosd is.

De kracht van data

Ook op lange termijn heeft de introductie van data-science in de waterwereld veel voordelen. Doordat gegevens over passerende vissen worden opgeslagen, kan het waterschap meer te weten komen over soorten en hoeveelheden vissen die passeren. De passage houdt ook de waterstanden en de waterkwaliteit in de gaten. Zo kan Waterschap Rivierenland bijvoorbeeld direct zien als de vispassage verstopt zit of een schadelijke stof in het water geloosd is.

Stemmen

Stemmen op de Smart Vislift voor de publieksprijs kan via: https://www.waterinnovatieprijs.nl/inschrijving/vispassage/

Op 12 december wordt de innovatieprijs uitgereikt tijdens het waterinnovatiefestival  in de Werkspoorkathedraal in Utrecht: https://www.waterinnovatieprijs.nl/