De weersomslag naar een droger voorjaar blijft nog even uit. In de koers van het lagere winterpeil naar het hogere zomerpeil is een eerste stap gezet. Neerslag bepaalt hoe snel het kantelpunt nadert en we een volgende stap maken.  

Toestand watersysteem  

In een relatief droge week, met 5-10 mm in de regenmeters, hebben peilbeheerders de eerste stap gezet om de waterstand in sloten en weteringen voorzichtig omhoog te brengen. Dat deden ze door water vast te houden. Op veel plekken zitten we nu tussen het lage winter- en hogere zomerpeil in. In hogere, droge gebiedsdelen iets meer dan in lage, natte peilgebieden. Dit lukt met (kwel)water dat na de natte winter uit de bodem de sloten vult en met de neerslag die nog valt. Het is nog nauwelijks nodig om water vanaf de grote rivieren in te laten. Alleen de hoogstgelegen peilgebieden worden daarmee nu mondjesmaat aangevuld. Zoals bij de Pannerling, aan het begin van de Linge: na een ongekend lange periode van vier maanden ging daar afgelopen weekend de inlaat een beetje open. 

Weer en rivier 

Deze week is zacht en wisselvallig. Na enkele drogere dagen brengt een zuidwestenwind vanaf donderdag opnieuw enige neerslag, met relatief hoge temperaturen van rond 15°C overdag en 10°C 's nachts. 

De Rijn daalde naar zo'n 9,50m boven NAP en zal de komende periode licht stijgen naar 10m, een normale waterstand voor de tijd van het jaar. De Maas stijgt komend weekend licht naar een afvoer van zo'n 600 m³/s. 

De grondwaterstand is stabiel of licht dalend, op een relatief hoge stand voor de tijd van het jaar. 

Peilbeheersing  

Na de eerste stap naar een hoger peil, wachten onze peilbeheerders deze week de neerslag af. In de meeste gebieden is er nog sprake van wat afvoer van overtollig water. Valt er flink wat neerslag, dan volstaat het huidige ingestelde peil. Is de neerslag gering, dan zetten we stuwen hoger om het water dat valt vast te houden. We blijven alert op het ‘kantelpunt’: het moment dat de zon doorbreekt, de bodem opdroogt, de natuur meer water vraagt en de afvoer dus wegvalt. 

Ook al is de temperatuur vrij hoog, de bloesem aan fruitbomen ontwikkelt zich nog niet zo snel dat ze kwetsbaar is voor nachtvorst. Bovendien is van nachtvorst voorlopig geen sprake. Bescherming tegen nachtvorstschade door boomgaarden en bloesems te beregenen, een bekend fenomeen in het rivierengebied, is voorlopig niet aan de orde.